The New York Times Τρίτη 22/03/2022, 06:53 CATRIN EINHORN
THE NEW YORK TIMES

Όταν το να φυτεύεις δέντρα είναι κακό

Όταν το να φυτεύεις δέντρα είναι κακό

Ένα δέντρο φυτεύεται για κάθε μπλούζα που πωλείται. Για κάθε μπουκάλι κρασί. Για κάθε «άγγιγμα» της πιστωτικής κάρτας. Χώρες που έχουν προχωρήσει σε διεθνείς δεσμεύσεις και εταιρείες που προσπαθούν να ενισχύσουν το βιώσιμο προφίλ τους συνεχώς φυτεύουν δέντρα.

Καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται, επιχειρήσεις και καταναλωτές, μαζί με μη κυβερνητικές ομάδες και κυβερνήσεις, βρίσκονται σε μια παγκόσμια φρενίτιδα δεντροφύτευσης. Πέρσι, δισεκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι προσπάθειες αυτές μπορούν να αποδειχθούν μια τριπλή νίκη, βιοπορίζοντας τον κόσμο, απορροφώντας και φυλακίζοντας το διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη και βελτιώνοντας την υγεία οικοσυστημάτων. 

Όταν όμως δεν γίνονται σωστά, αυτά τα projects μπορούν να επιδεινώσουν τα προβλήματα που υποτίθεται θα λύσουν. Αν τα λανθασμένα δέντρα φυτευτούν στο λανθασμένο μέρος, τότε μπορεί να μειωθεί η βιοποικιλότητα, επιταχύνοντας τις εξαφανίσεις ειδών και μειώνοντας την ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης της βιοποικιλότητας, η οποία είναι ήδη μια παγκόσμια κρίση μαζί με την κλιματική αλλαγή, γίνονται όλο και πιο επιτακτική. Τα ποσοστά εξαφάνισης ειδών αυξάνονται. Περίπου ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, πολλά από αυτά μέσα σε δεκαετίες. Και η κατάρρευση του οικοσυστήματος δεν απειλεί απλά τα ζώα και τα φυτά – βάζει σε κίνδυνο στα αποθέματα τροφίμων και νερού πάνω στα οποία βασίζονται οι άνθρωποι.

Εν μέσω αυτής της κρίσης, εταιρείες και χώρες επενδύουν όλο και περισσότερο στη δεντροφύτευση, καλύπτοντας μεγάλες περιοχές με εμπορικά, μη ιθαγενή είδη στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Αυτά τα δέντρα αποθηκεύουν τον άνθρακα, αλλά παρέχουν ελάχιστη υποστήριξη στους ιστούς ζωής που κάποτε ευδοκιμούσαν σε εκείνες τις περιοχές.

«Στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα στείρο περιβάλλον» αναφέρει ο Πολ Σμιθ, επικεφαλή του Botanic Gardens Conservation International.

Υπάρχει ένας κανόνας στον κόσμο της δεντροφύτευσης: Πρέπει να φυτεύεται «το σωστό δέντρο στο σωστό μέρος».

Όταν το να φυτεύεις δέντρα είναι κακό-1
φωτ. Josh Haner/The New York Times

Ωστόσο, οι επιστήμονες, οι ειδικοί, οι δασικές εταιρείες και οι οργανώσεις δεντροφύτευσης διαφωνούν για το τι σημαίνει «σωστό». Για κάποιους, χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις δέντρων για αποθήκευση άνθρακα και ξυλεία. Για άλλους, πρέπει να δίνονται οπωροφόρα δέντρα σε μικρούς αγρότες. Για άλλους πάλι, πρέπει να επιτρέπεται στα ιθαγενή είδη να αναγεννηθούν.

Δεν υπάρχει αρκετή χερσαία έκταση στη Γη για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή μόνο με δέντρα. Σε συνδυασμό, όμως, με δραστικές περικοπές στα ορυκτά καύσιμα, τότε τα δέντρα μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική φυσική λύση.

Όλα τα δέντρα αποθηκεύουν άνθρακα, αλλά τα οφέλη τους διαφέρουν.

Για παράδειγμα, ο ευκάλυπτος μεγαλώνει γρήγορα και πολύ, αποτελώντας έτσι ένα ελκυστικό προϊόν ξυλείας. Με προέλευση την Αυστραλία, τα φύλλα του αποτελούν τροφή για τα κοάλα. Όμως, στην Αφρική και τη Νότια Αμερική – όπου τα δέντρα συνήθως μεγαλώνουν για ξυλεία, καύσιμα και τελευταία για αποθήκευση άνθρακα – είναι λιγότερο χρήσιμοι για την άγρια ζωή. Κατηγορούνται επίσης για την εξάντληση του νερού.

Ο κόσμος χρειάζεται ξυλεία, ένα ανανεώσιμο προϊόν με μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από το τσιμέντο ή τον χάλυβα. Χρειάζονται χαρτί και καύσιμο για τη μαγειρική.

Η φύτευση ειδών που αναπτύσσονται γρήγορα για συγκομιδή μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των γύρω αυτοφυών δασών. Και, προσθέτοντας στρατηγικά ιθαγενή είδη, οι φάρμες δέντρων μπορούν να βοηθήσουν με τη βιοποικιλότητα δημιουργώντας διαδρόμους άγριας ζωής για τη σύνδεση των περιοχών οικοτόπων.

Μια πρόκληση είναι ότι η βοήθεια της βιοποικιλότητας δεν προσφέρει οικονομική απόδοση στις αγορές ξυλείας.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν θέσει πρότυπα για τις προσπάθειες αναδάσωσης, αλλά συχνά παρέχουν ευρύ περιθώριο.

Στην Ουαλία, μια από τις πιο αποψιλωμένες χώρες στην Ευρώπη, η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για τη δεντροφύτευση. Ωστόσο, οι καλλιεργητές χρειάζονται να συμπεριλάβουν μόνο 25% ιθαγενή είδη για να πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην Κένυα και τη Βραζιλία, οι ευκάλυπτοι μεγαλώνουν σε γη που κάποτε ήταν ένα πλούσιο οικολογικά δάσος και σαβάνα.

Στο Περού, μια εταιρεία που ονομάζεται Reforesta Perú φυτεύει δέντρα σε υποβαθμισμένη γη του Αμαζονίου, αλλά χρησιμοποιεί κλωνοποιημένο ευκάλυπτο και τικ για εξαγωγή. Οι επενδυτές τα προτιμούν γιατί φέρνουν καλύτερες τιμές, είπε ο Ενρίκε Τολέδο, διευθυντής στη Reforesta Perú.

Ο πλανήτης μας φιλοξενεί σχεδόν 60.000 είδη δέντρων. Σχεδόν το ένα τρίτο απειλείται με εξαφάνιση – κυρίως κυρίως από τη γεωργία και τη βόσκηση. Και παγκοσμίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ειδών φυτεύεται ευρέως.

«Φυτεύουν τα ίδια είδη σε όλο τον κόσμο», είπε η Μέρεντιθ Μάρτιν, καθηγήτρια δασοκομίας στο Πανεπιστήμιο North Carolina State, η οποία υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες δεντροφύτευσης από ΜΚΟ σε τροπικά περιβάλλοντα βάζουν σε προτεραιότητα τον βιοπορισμό παρά τη βιοποικιλότητα ή την αποθήκευση άνθρακα.

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Τι θα γινόταν εάν κάθε άνθρωπος στη γη φύτευε ένα δέντρο;

Καθυστέρηση σημαίνει θάνατος: Καμπανάκι ΟΗΕ – Τι πρέπει να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή

Επιδοτώντας τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους με 1,8 τρισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News