The New York Times Πέμπτη 2/09/2021, 15:31 CATRIN EINHORN
THE NEW YORK TIMES

Γιατί οι «σωστές» φάλαινες βρίσκονται σε κίνδυνο

Υπολογίζεται ότι απομένουν μόλις 356

Γιατί οι «σωστές» φάλαινες βρίσκονται σε κίνδυνο

Η κλιματική αλλαγή είναι η «ήρεμη δύναμη» πίσω από την ξαφνική μείωση του πληθυσμού της σωστής φάλαινας (γνωστή και ως μαύρη φάλαινα) στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία ενισχύει την άποψη μιας ομάδας ερευνητών στο γιατί τα ζώα που κινδυνεύουν, ενώ ανέκαμπταν μέχρι πρότινος, πλέον βρίσκονται σε ανησυχητική μείωση.

Μία ανάλυση των δεδομένων στα πλαγκτόν, στις συνθήκες του ωκεανού και στα χαρακτηριστικά των φαλαινών, η οποία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Oceonography, έδειξε ότι οι φάλαινες εγκατέλειψαν το 2010 τα νερά του Κόλπου του Μέιν, όπου παραδοσιακά έβρισκαν τροφή. Την ίδια χρονιά, η θέρμανση του ύδατος προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση των λιπαρών οστρακοειδών, τα οποία αποτελούν βασική τροφή για τα θαλάσσια θηλαστικά.

Πολλές απ’ αυτές ακολούθησαν την τροφή τους βόρεια προς τον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου, αλλά εκεί η προστασία έναντι των πλοίων και των διχτυών δεν υπήρχε πια. Ας μην ξεχνάμε ότι εμπλοκή σε σχοινιά (και δίχτυα) είναι η Νο.1 αιτία θανάτου των σωστών φαλαινών. Και ακολουθεί η σύγκρουση με σκάφη. 

«Κινήθηκαν τόσο γρήγορα που οι πολιτικές μας δεν κατάφεραν να “ακολουθήσουν”» ισχυρίζεται η Erin Meyer-Gutbrod, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. «Το περιβάλλον δεν είναι τόσο προβλέψιμο όσο νομίζαμε. Έτσι, πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο».

Τα πράγματα όμως, γίνονται και χειρότερα, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μείωση στον πληθυσμό των οστρακοειδών έχει οδηγήσει σε πτώση των ρυθμών αναπαραγωγής των φαλαινών. 

«Υπάρχει επιβράδυνση στις γεννήσεις και αύξηση στους θανάτους» τονίζει η Meyer-Gutbrod. «Δεν χρειάζεται να είμαστε μαθηματικοί για να μαντέψουμε τι πρόκειται να προκαλέσει αυτή η αλλαγή».

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι μόλις 356 σωστές φάλαινες απομένουν πλέον στις θάλασσες. 

Οι ερευνητές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί οι θάνατοι αυξήθηκαν το 2017, οδηγώντας τις αρμόδιες αρχές να δηλώσουν ότι πρόκειται για ένα «ασυνήθιστο γεγονός θνησιμότητας», κάτι το οποίο εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα. Οι φάλαινες τείνουν να μπλέκονται στα δίχτυα, τα οποία χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα αστακών και καβουριών. Τα σχοινιά μπορούν να προκαλέσουν τον πνιγμό τους, να κόψουν τμήματα του σώματός τους ή να τις οδηγήσουν σε αργό θάνατο. 

Οι Καναδοί αξιωματούχοι έχουν ανταποκριθεί, αυξάνοντας την προστασία στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου, συμπεριλαμβανομένου τόσο του περιορισμού στην ταχύτητα των πλοίων όσο και του προσωρινού αποκλεισμού συγκεκριμένων περιοχών αλιείας. Την Τρίτη, η αμερικανική υπηρεσία ψαρέματος ανακοίνωσε νέους κανόνες για την αλιεία καβουριών και αστακών, με στόχο οι φάλαινες να σταματήσουν να ακολουθούν τα οστρακοειδή προς τα δίχτυα. 

Η πιο αποτελεσματική λύση, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η μετάβαση σε αλιευτικά εργαλεία χωρίς σχοινιά. 

«Αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο» τονίζει ο Charles Greene, συνεργάτης του Ocean Visions, μίας ερευνητικής οργάνωσης. 

Οι ψαράδες ανησυχούν ότι τέτοιου είδους εργαλεία είναι ακριβά και λιγότερο αποδοτικά. Το κλειδί, σύμφωνα με τους ακτιβιστές και τους ερευνητές, είναι να καταστήσουμε τα εν λόγω εργαλεία πιο ελκυστικά για τους αλιείς. 

«Πρέπει να τους δείξουμε πώς να χρηματοδοτήσουν σωστά αυτή την τεχνολογική αλλαγή» σημειώνει ο Greene, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cornell. «Αυτό έκανε και τους ανθρώπους να βάλουν ηλιακά πάνελ στις οροφές των σπιτιών τους».

Διάφοροι περιορισμοί υπάρχουν στα αμερικανικά χωρικά ύδατα για την προστασία των φαλαινών, αλλά οι χρήστες των πλοίων συχνά τους παραβιάζουν, όπως προκύπτει από έρευνα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Oceana.

Ενδεχομένως 10.000 σωστές φάλαινες κολυμπούσαν στον Βόρειο Ατλαντικό, πριν την έλευση της εκτεταμένης φαλαινοθηρίας. Θεωρούνταν καλοί στόχοι, επειδή κινούνται αργά, εγκλωβίζονται κοντά στις ακτές και επιπλέουν όταν πεθαίνουν. Την ίδια ώρα, παράγουν άφθονο λάδι, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή για τις Φάλαινες. Μέχρι το 1890, το είδος βρέθηκε σε κίνδυνο εξαφάνισης. Όμως, οι αριθμοί ξεκίνησαν να ανακάμπτουν σταδιακά, ενόσω η φαλαινοθηρία απαγορεύτηκε. 

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι η μείωση του πλαγκτόν και η θέρμανση του νερού έχουν οδηγήσει τις φάλαινες σε νέες θαλάσσιες περιοχές. Αλλά αυτή η έρευνα παρουσιάζει μια ισχυρότερη υπόθεση: Η κλιματική αλλαγή προκάλεσε τη μείωση των θηραμάτων, οδήγησε τις φάλαινες σε νέες περιοχές και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ρυθμών αναπαραγωγής.

«Παρότι είναι ανησυχητικό, εξαιτίας του τελικού κινδύνου που αντιμετωπίζουν, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κινούνται προς τα βόρεια» αναφέρει ο Jaime Palter, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Rhode Island. 

Αν και η διάρκεια ζωής των φαλαινών είναι περίπου 70 χρόνια, όσες εντοπίζονται νεκρές είναι αρκετά νεότερες. Το τελευταίο θύμα ήταν ένα 11χρονο αρσενικό, το οποίο ονομαζόταν Cottontail. Βρέθηκε στις ακτές της Νότιας Καρολίνας τον Φεβρουάριο. Οι ερευνητές τον είχαν εντοπίσει από τον Οκτώβριο, όταν και είχε εγκλωβιστεί σε δίχτυα. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχει ακόμη ελπίδα για τις φάλαινες. Συνολικά 19 μικρά γεννήθηκαν φέτος, τα περισσότερα από το 2013. Η Meyer-Gutbrod πιστεύει ότι οι μητέρες τους με κάποιον τρόπο βρήκαν περισσότερη τροφή.

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News