Green Economy Πέμπτη 17/02/2022, 18:26
GREEN ECONOMY

Επιδοτώντας τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους με 1,8 τρισ. δολάρια

Επιδοτώντας τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους με 1,8 τρισ. δολάρια

Επιχορηγήσεις 1,8 τρισ. δολαρίων ετησίως, ή αλλιώς περίπου το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πρέπει να περικοπούν, ώστε να μεταβεί ο κόσμος στην πράσινη οικονομία. Σύμφωνα με σχετική έκθεση, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία της The B Team (ΜΚΟ του δισεκατομμυριούχου Richard Branson) και της ένωσης Business for Nature, περίπου 1,8 τρισ. δολάρια το χρόνο επιδοτούν την «παγκόσμια καταστροφή της φύσης».

Η έκθεση «εντοπίζει ότι οι βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων, γεωργίας και νερού λαμβάνουν περισσότερο από το 80% όλων των περιβαλλοντικά βλαβερών επιχορηγήσεων κάθε χρόνο», σημείωσαν σε κοινή δήλωση οι δύο οργανισμοί.

Η ίδια έκθεση απευθύνει έκκληση για λήψη κατάλληλων μέτρων από τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την προάσπιση του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, βάσει των ευρημάτων ζητά από τις κυβερνήσεις να επαναπροσανατολίσουν ή να καταργήσουν πλήρως τα κονδύλλια αυτά μέχρι το 2030, ώστε να βοηθήσουν στην χρηματοδότηση μίας πράσινης παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της έρευνας, οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο διοχετεύουν περίπου 640 δισ. δολάρια προς στήριξη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην κλιματική αλλαγή, την ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους.

Στον τομέα της γεωργίας παρέχονται περίπου 520 δισ. δολάρια σε επιχορηγήσεις, που ουσιαστικά συμβάλλουν στην διάβρωση του εδάφους, την ρύπανση του νερού, την αποψίλωση, την εκπομπή αέριων ρύπων και την απώλεια βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων στη φύση.

Πάντοτε σύμφωνα με την έρευνα, επιπλέον 350 δισ. δολάρια καταλήγουν στην βιομηχανίοα του νερού, που συμβάλλουν στην μόλυνση των υδάτων και προακλούν κινδύνους για τα οικοσυστήματα των ωκεανών και άλλων υδάτων.

«Η φύση φθείρεται σε ανησυχητικό ρυθμό και δεν έχουμε ζήσει ποτέ σε έναν πλανήτη με τόσο λίγη βιοποικιλότητα», τόνισε η επικεφαλής της ομάδας κλίματος στην The B Team, Christiana Figueres.

«Τουλάχιστον 1,8 τρισ. δολάρια επιδοτούν την καταστροφή της φύσης και την αλλαγή του κλίματός μας, ενώ δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν τις επιχορηγήσεις», συνέχισε η ίδια.

Τέλος, σημείωσε ότι οι «βλαβερές επιχορηγήσεις θα πρέπει να προσανατολιστούν στην προστασία του κλίματος και της φύσης, αντί να επιδοτούν τον αφανισμό μας».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη αιχμάλωτη της ενεργειακής κρίσης

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Συνεχίζουν να στηρίζουν πετρελαϊκές παρά τις δεσμεύσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News