Green Economy Δευτέρα 28/02/2022, 17:31
GREEN ECONOMY

Καθυστέρηση σημαίνει θάνατος: Καμπανάκι ΟΗΕ – Τι πρέπει να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή

Καθυστέρηση σημαίνει θάνατος: Καμπανάκι ΟΗΕ – Τι πρέπει να κάνουμε για την κλιματική αλλαγή

Σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι ήδη ευάλωτος στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή. Η έκθεση προειδοποιεί για την λήψη μέτρων μεγάλης εμβέλειας και συγκεκριμένα ζητά την διασφάλιση και την προστασία του ενός τρίτου των αναγκών του πλανήτη για προμήθεια τροφίμων και νερού. Επίσης, για άλλη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραθαλάσσιες περιοχές και τους κατοίκους τους, οι οποίοι κινδυνεύουν από καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Η προσαρμογή σώζει ζωές», τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά την παρουσίαση της έκθεσης. «Όσο επιδεινώνεται η επιρροή των κλιματικών φαινομένων – κάτι που θα συμβεί – η αύξηση των επενδύσεων θα είναι απαραίτητη για την επιβίωση… Η καθυστέρηση σημαίνει θάνατος», προειδοποίησε ο ίδιος.

Η έκθεση συγκεκριμένα, η οποία εστιάζει στους τρόπους προσαρμογής του περιβάλλοντος και των κοινωνιών στην κλιματικη αλλαγή, διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον κόσμο πολύ ταχύτερα σε σχέση με το προβλεπόμενο, σχεδόν σε κάθε επίπεδο. Παράλληλα, διαφαίνεται πως οι χώρες δεν έχουν επιτύχει την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, όπως είχαν δεσμευτεί.

Μετριασμός των συνεπειών

Μάλιστα, ο Γκουτέρες δήλωσε σχετικά: «Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. H αποποίηση των ευθυνών της ηγεσίας είναι εγκληματική».

Σύμφωνα όμως με την έκθεση πέρα από τις δράσεις που οφείλουν να λάβουν οι παγκόσμιες κυβερνήσεις για την μείωση των εκπομπών ρύπων, μπορούν επίσης να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, ώστε να περιορίσουν την ταλαιπωρία των ανθρώπων που υφίστανται τις επιπτώσεις. Μία τέτοια κίνηση απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για την χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών και την διασφάλιση θεσμικής στήριξης.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση προτείνει επενδύσεις για την ψύξη περιοχών, ώστε να βοηθήσουν τις κοινωνίες να αντεπεξέλθουν στους καύσωνες. Επίσης, για τις παραθαλάσσιες περιοχές προτείνει την ανέγερση ειδικών υποδομών ή ακόμη και την πλήρη μετεγκατάστασή τους αλλού. Η έκθεση αναγνωρίζει πως σε ορισμένες περιπτώσεις το κόστος που απαιτείται για την προσαρμογή του πλανήτη στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής είναι υπερβολικά υψηλό.

Ένα ακόμη θέμα που φέρνει στο προσκήνιο η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών είναι και η κονωνική δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι οι κοινωνίες θα αποτύχουν να προσαρμοστούν κατάλληλα στις νέες συνθήκες εάν δεν λάβουν υπόψιν τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συμπερίληψης τοπικών πληθυσμών, των μειονοτήτων και των φτωχών.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση που δεν ληφθούν υπόψιν τέτοιου είδους ζητήματα στην οικονομική ανάπτυξη της Αφρκής, αναμένεται πως η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει περί τα 40 εκατ. άτομα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030. Συνεπώς, κατά την έκθεση απαιτείται παράλληλα η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ειδικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Τι ζητάει η Ελλάδα από την Ε.Ε.

7 superfoods που δίνουν «ανάσα» στο πλανήτη

Γιατί το χιόνι στην Ανταρκτική γίνεται… μαύρο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News