Green Economy Τετάρτη 19/01/2022, 11:48
GREEN ECONOMY

Ποια κλιματική κρίση; Ρεκόρ παραγωγής άνθρακα από την Κίνα

Ποια κλιματική κρίση; Ρεκόρ παραγωγής άνθρακα από την Κίνα

Τον περισσότερο άνθρακα από κάθε άλλη χρονιά εξόρυξε η Κίνα μέσα στο 2021, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, ως απόρροια της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας (8,1%). 

Όμως, ενώ η εκτίναξη της παραγωγής βοήθησε να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση, η οποία συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη, ταυτόχρονα έθεσε εν αμφιβόλω το σχέδιο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια του 2021, η Κίνα παρήγαγε 4,07 δισ. μετρικούς τόνους άνθρακα, ένα μέγεθος αυξημένο κατά 4,7% σε σχέση με το 2020. 

Μάλιστα, πέραν της εγχώριας παραγωγής, ο ασιατικός «γίγαντας» προέβη και σε αύξηση των εισαγωγών άνθρακα, οι οποίες βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013. 

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι η Κίνα είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος παραγωγός και ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα παγκοσμίως.  Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταστεί περιβαλλοντικά ουδέτερη, δηλαδή να έχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα, έως το 2060. 

Υπενθυμίζεται ότι ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση του 2021, η κυβέρνηση του Πεκίνου έδωσε εντολή στα ορυχεία άνθρακα να αυξήσουν την παραγωγή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις ρεύματος και τα διαδοχικά μπλακ-άουτ σε νοικοκυριά και εργοστάσια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Η πλούσια χώρα που θα σταματήσει να κατοικείται από ανθρώπους

Πτήσεις-«φαντάσματα»: Γιατί ο ουρανός είναι γεμάτος με άδεια αεροπλάνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News