Green Economy Τετάρτη 23/02/2022, 18:02
GREEN ECONOMY

Γιατί το χιόνι στην Ανταρκτική γίνεται… μαύρο;

Η εξήγηση των επιστημόνων

Γιατί το χιόνι στην Ανταρκτική γίνεται… μαύρο;

Γιατί το λευκό τοπίο στο παγωμένο έδαφος της Ανταρκτικής σιγά – σιγά γίνεται ολοένα και πιο μαύρο; 

Σε αυτή την ερώτηση προσπαθούν να απαντήσουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο στη Χιλή, οι οποίοι παρατήρησαν ότι το χιόνι περιμετρικά των τουριστικών περιοχών του Νότιου Πόλου γίνεται ολοένα και πιο μαύρο. 

Η πλέον διαδεδομένη εξήγηση αυτού του φαινομένου αφορά την ανθρώπινη δραστηριότητα, και συγκεκριμένα την μόλυνση από τον λεγόμενο μαύρο άνθρακα, η οποία προέρχεται από τα τουριστικά και επιστημονικά ταξίδια προς την Ανταρκτική. 

Ο μαύρος άνθρακας στην αρχή καθιστά πιο σκούρο το χιόνι, το οποίο σε μεταγενέστερο επίπεδο λιώνει. 

Κι αν αναρωτιέστε πώς γίνεται να υπάρχουν τουρίστες στην Ανταρκτική, τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Απρίλιο του 2020 την παγωμένη ήπειρο επισκέφτηκαν περισσότεροι από 74.000 ταξιδιώτες. 

Η πλειοψηφία αυτών κατέφθασε με κρουαζιερόπλοια, ενώ λιγότερο από 1% προτίμησε το αεροπλάνο. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάθε επισκέπτης συμβάλλει στην απώλεια 83 τόνων χιονιού. Μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δε, η Ανταρκτική χάνει συνολικά 23 χιλιοστά χιονιού κάθε χρόνο. 

Κι αυτό εξαιτίας του μαύρου άνθρακα, ο οποίος παράγεται από τα οχήματα, τα ελικόπτερα, τα αεροπλάνα, τα φορτηγά και τις γεννήτριες που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κατά τη διαμονή τους. 

Όμως, δεν είναι μόνο ο τουρισμός, καθώς το αποτύπωμα μαύρου άνθρακα των επιστημόνων, οι οποίοι εργάζονται στην περιοχή, είναι ακόμη μεγαλύτερο έως και κατά 10 φορές. 

Συνολικά στην περιοχή της Ανταρκτικής υπάρχουν 76 ενεργοί ερευνητικοί σταθμοί, οι οποίοι μπορούν να φιλοξενήσουν 5.500 ανθρώπους κάθε καλοκαίρι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαύρος άνθρακας αποτελεί ένα μίγμα αερίων και εκπομπών, το οποίο προέρχεται από υπολείμματα ορυκτών καυσίμων, βιοκαυσίμων και βιομαζών. 

Θεωρείται ο δεύτερος πιο επιβαρυντικός παράγοντας για την κλιματική αλλαγή, μετά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από euronews

Διαβάστε επίσης:

Το χωριό – φάντασμα που βρέθηκε στον πυθμένα λίμνης

Επιδοτώντας τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους με 1,8 τρισ. δολάρια

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Χειμερινοί Αγώνες χωρίς… χιόνι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News