The New York Times Δευτέρα 21/02/2022, 07:06 DAVID YAFFE-BELLANY
THE NEW YORK TIMES

Γιατί τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν νέα προβλήματα στα… διαζύγια

Γιατί τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν νέα προβλήματα στα… διαζύγια

Το διαζύγιο κράτησε οκτώ χρόνια, σχεδόν όσο και ο γάμος. Το πλούσιο ζευγάρι από το Σαν Φρανσίσκο τσακώθηκε για τη διατροφή των παιδιών, τα κέρδη από την πώληση της εταιρείας λογισμικού του συζύγου, καθώς και για τη μοίρα του σπιτιού τους αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Αλλά η πιο μεγάλη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Erica και του Francis deSouza αφορούσε μια πικρή διαφωνία για εκατομμύρια δολάρια σε χαμένα Bitcoin. 

Ο κύριος deSouza, στέλεχος στην αγορά τεχνολογίας, είχε αγοράσει περισσότερα από 1.000 Bitcoins, πριν χωρίσει με τη σύζυγό του το 2013. Στη συνέχεια, έχασε σχεδόν τα μισά χρήματα της επένδυσή του, όταν το 2014 κατέρρευσε ένα χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων. Μετά από τρία χρόνια αντιδικίας, εφετείο του Σαν Φρανσίσκο έκρινε το 2020 ότι ο κύριος deSouza δεν είχε ενημερώσει επαρκώς τη σύζυγό του για τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα. Έτσι, το δικαστήριο τον διέταξε να δώσει στην κυρία deSouza τουλάχιστον 6 εκατομμύρια δολάρια από την επένδυση σε Bitcoin. 

Στους νομικούς κύκλους, η υπόθεση deSouzas έχει γίνει γνωστή ως το πρώτο μεγάλο διαζύγιο Bitcoin -και τέτοιου είδους συζυγικές διαμάχες αυξάνονται σε αριθμό. Συχνά, υποστηρίζουν οι δικηγόροι, οι σύζυγοι αναφέρουν ελάχιστα για τις περιουσίες τους ή προσπαθούν να κρύψουν χρήματα σε διαδικτυακά πορτοφόλια. 

«Αρχικά ήταν κάτω από το στρώμα, Μετά ήταν ο τραπεζικός λογαριασμός στα Νησιά Κέιμαν», δήλωσε η Jacqueline Newman, δικηγόρος στη Νέα Υόρκη. «Τώρα είναι τα crypto». 

Ορισμένοι δικηγόροι έχουν αναγκαστεί να βασίζονται σε μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία ερευνητών, οι οποίοι παρακολουθούν την κίνηση των κρυπτονομισμάτων από τα διαδικτυακά χρηματιστήρια προς τα ψηφιακά πορτοφόλια. Η εταιρεία ερευνών CipherBlade έχει εργαστεί πάνω σε περίπου 100 διαζύγια, τα οποία σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, δήλωσε ο Paul Sibenik, αναλυτής της εταιρείας. Σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε, έχει εντοπίσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε crypto, τα οποία ο σύζυγος κρύβει από τη γυναίκα του. 

«Πρέπει να υπάρχει κάποιος βαθμός λογοδοσίας» τονίζει. 

Γιατί τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν νέα προβλήματα στα… διαζύγια-1
Φωτ. Joshua Bright για τους The New York Times 

Οι deSouzas παντρεύτηκαν το 2001. Εκείνη τη χρονιά, ο κύριος deSouza ίδρυσε μια εταιρεία ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων, την IMlogic, την οποία αργότερα πούλησε έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το 2013 αγόρασε περίπου 150.000 δολάρια σε Bitcoin. Όταν το ζευγάρι άρχισε να μοιράζει τα περιουσιακά του στοιχεία το 2017, η επένδυση αυτή είχε φθάσει τα 21 εκατομμύρια δολάρια. 

Όμως εκείνο τον Δεκέμβριο, ο κύριος deSouza αποκάλυψε ότι είχε τοποθετήσει περίπου τα μισά κεφάλαια σε ένα χρηματιστήριο crypto, το Mt. Gox, το οποίο χρεοκόπησε το 2014. Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο κύριος deSouza δεν είχε ενημερώσει τη σύζυγό του για τις επενδύσεις του σε crypto. 

Διατάχθηκε έτσι, να δώσει στην κυρία deSouza περίπου τα μισά Bitcoin, τα οποία κατείχε πριν την πτώχευση, καταβάλλοντας Bitcoin αξίας άνω των 23 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Αρκετοί δικηγόροι περιέγραψαν περιπτώσεις διαζυγίων, στις οποίες οι υποψίες των συζύγων ήταν αβάσιμες. Αλλά ξανά και ξανά, δήλωσε η Kelly Burris, δικηγόρος στο Ώστιν του Τέξας, άντρες την προσέγγιζαν με σκοπό να αποκρύψουν τα crypto τους. 

Τόνισε ότι άνδρες πελάτες τής έχουν προτείνει απάτες, όπως η χρήση crypto A.T.M. για την αγορά Bitcoin με μετρητά. «Σκέφτονται ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντοπιστούν», κατέληξε η Burris. 

Copyright:
2022 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι αγοράζουν οικόπεδα στο metaverse

Θύμα της αγοράς crypto και το λευκό καπέλο της Μελάνια Τραμπ

Η νέα γενιά πολιτικών: Οι κρυπτο-δήμαρχοι

Η νέα γενιά εκατομμυριούχων από τα crypto

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News