The New York Times Πέμπτη 20/01/2022, 07:07 LI YUAN
THE NEW YORK TIMES

Εκεί όπου η zero-Covid στρατηγική βάζει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη ζωή

Ένας στρατός εκατομμυρίων προθύμων να την εφαρμόσουν

Εκεί όπου η zero-Covid στρατηγική βάζει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη ζωή

Η στρατηγική της zero-Covid στην Κίνα έχει έναν αφοσιωμένο ακόλουθο: Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που εργάζονται επιμελώς προς αυτόν τον στόχο, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος. 

Στη βορειοδυτική πόλη Xi’an, υπάλληλοι του νοσοκομείου αρνήθηκαν να δεχτούν έναν άνδρα που υπέφερε από πόνους στο στήθος, επειδή ζούσε σε μια περιοχή «μεσαίου κινδύνου». Πέθανε από ανακοπή καρδιάς. 

Ενημέρωσαν, παράλληλα, μια γυναίκα που ήταν έγκυος οκτώ μηνών και αιμορραγούσε ότι το τεστ Covid δεν ήταν έγκυρο. Τελικά, έχασε το μωρό της. 

Δύο άνδρες ασφαλείας είπαν σε έναν νεαρό ότι δεν τους ένοιαζε που δεν είχε τίποτα να φάει. Τον ξυλοκόπησαν, επειδή τον έπιασαν έξω κατά τη διάρκεια του lockdown.  

Η κυβέρνηση της Xi’an αποδείχθηκε γρήγορη και αποφασιστική στην επιβολή ενός αυστηρού lockdown στα τέλη Δεκεμβρίου, όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονταν. Αλλά δεν ήταν έτοιμη να παράσχει τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους 13 εκατομμύρια κατοίκους, προκαλώνας ένα χάος, το οποίο δεν είχε εκδηλωθεί ούτε τον Ιανουάριο του 2020, όταν η χώρα έκλεισε για πρώτη φορά το Wuhan. 

Η αρχικά επιτυχία της Κίνας στον περιορισμό της πανδημίας μέσω της σιδηράς πυγμής και των αυταρχικών πολιτικών φαίνεται ότι έδωσε την άδεια στους αξιωματούχους να δρουν με αποφασιστικότητα. 

Πλέον, πολλοί κρατικοί υπάλληλοι πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να πετύχουν μηδενικές μολύνσεις από την Covid, καθώς αυτό αποτελεί επιθυμία του ηγέτη τους, Xi Jinping. 

Για τους αξιωματούχους, πάνω από όλα προέχει ο περιορισμός του ιού. Οι ζωές, η ευημερία και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων ακολουθούν.

Εκεί όπου η zero-Covid στρατηγική βάζει σε δεύτερη μοίρα την ανθρώπινη ζωή-1
Φωτ. Tao Ming / Xinhua, μέσω Associated Press  

Η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια ενός τεράστιου στρατού κοινοτικών εργαζομένων, οι οποίοι εφαρμόζουν την επίμαχη πολιτική με ζήλο, ενώ ορδές διαδικτυακών εθνικιστών επιτίθενται σε οποιονδήποτε εγείρει παράπονα ή ανησυχίες. 

Οι τραγωδίες στην Xi’an ανάγκασαν ορισμένους Κινέζους να αναρωτηθούν πώς μπορούν να συμπεριφέρονται όσοι επιβάλλουν τους κανόνες καραντίνας αλλά και ποιος έχει την τελική ευθύνη. 

«Η κοινοτοπία του κακού» είναι μια έννοια που συχνά επικαλούνται οι Κινέζοι διανοούμενοι σε στιγμές, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα στην Xi’an. Επινοήθηκε από τη φιλόσοφο Hannah Arendt, η οποία έγραψε ότι ο Adolf Eichmann, ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του Ολοκαυτώματος, ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ο οποίος υποκινήθηκε από «μια εξαιρετική επιμέλεια για την προσωπική του πρόοδο». 

Οι Κινέζοι διανοούμενοι εντυπωσιάζονται από το πόσοι αξιωματούχοι και πολίτες -καθοδηγούμενοι από φιλοδοξίες ή υπακοή- είναι πρόθυμοι να γίνουν οι ενορχηστρωτές των αυταρχικών πολιτικών. 

Όταν ο κορονωϊός εμφανίστηκε στη Wuhan πριν από δύο χρόνια, φανέρωσε τις αδυναμίες του αυταρχικού συστήματος της Κίνας. Τώρα, με πολίτες να πεθαίνουν από ασθένειες εκτός της Covid, κατοίκους να πεινούν και αξιωματούχους να κουνούν το δάχτυλο, το lockdown στην Xi’an κατέδειξε το πώς ο πολιτικός μηχανισμός έχει αποστεωθεί, επιδεικνύοντας σκληρότητα στην μονόπλευρη επιδίωξη της zero-Covid στρατηγικής. 

Η Xi’an, πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi, βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι βρισκόταν η Wuhan στις αρχές του 2020, όταν χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από τον ιό, οδηγώντας σε κατάρρευση το ιατρικό σύστημα. Η Xi’an έχει ανακοινώσει μόλις τρεις θανάτους που σχετίζονται με την Covid, ο τελευταίος τον Μάρτιο του 2020. 

Ο άνδρας, ο οποίος υπέφερε από πόνους στο στήθος -καθώς πάθαινε καρδιακή προσβολή- αναγκάστηκε να περιμένει έξι ώρες πριν τελικά εισαχθεί στο νοσοκομείο. Αφού επιδεινώθηκε η κατάσταση της υγείας του, η κόρη του παρακάλεσε να τον δει. 

Ένας υπάλληλος αρνήθηκε, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε η ίδια στο Weibo μετά τον θάνατο του πατέρα της. «Μην προσπαθείτε να με πιέσετε συναισθηματικά» αναφέρεται στο βίντεο. «Απλώς εκτελώ το καθήκον μου». 

Χαμηλότερου επιπέδου αξιωματούχοι της Xi’an τιμωρήθηκαν. Ένας υγειονομικός υπάλληλος ζήτησε συγγνώμη από τη γυναίκα, η οποία έχασε το μωρό της. Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Στις 7 Ιανουαρίου, η πόλη ανακοίνωσε ότι καμία ιατρική μονάδα δεν μπορούσε να απορρίψει ασθενείς, με βάση τα τεστ Covid. 

Αλλά αυτό ήταν στο περίπου. 

Υπάρχουν λόγοι, για τους οποίους οι άνθρωποι έδειξαν τόση λίγη συμπόνια. 

Ένας γιατρός του τμήματος επειγόντων περιστατικών στην επαρχία Anhui καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση, επειδή δεν τήρησε τους κανόνες της πανδημίας, θεραπεύοντας έναν ασθενή με πυρετό, ανέφερε η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας. 

Από τη Wuhan και μετέπειτα, το κινεζικό διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε μια πλατφόρμα επαίνεσης της Κίνας από τους εθνικιστές. Καμία διαφωνία δεν γίνεται ανεκτή, ενώ τα διαδικτυακά παράπονα απορρίπτονται ως «πυρομαχικά» των ξένων μέσων ενημέρωσης. 

Ένα εις βάθος άρθρο σχετικά με το lockdown στην Xi’an γράφτηκε από την πρώην δημοσιογράφο Zhang Wenmin, κάτοικο της πόλης. Το άρθρο διαγράφηκε και οι αξιωματικοί την προειδοποίησαν να σιωπήσει. 

Παρά το γεγονός ότι προσφάτως ανακήρυξε τη νίκη της πόλης, η τοπική κυβέρνηση θέτει έναν πολύ υψηλό πήχη για τον τερματισμό του lockdown. Ένα μέλος του κόμματος μετέφερε στους αξιωματούχους της Xi’an ότι οι προσπάθειές για τον έλεγχο της πανδημίας θα πρέπει να παραμείνουν «αυστηρές». 

«Ένα παραθυράκι, μεγέθους βελόνας, μπορεί να διοχετεύσει δυνατό αέρα» δήλωσε. . 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι αυταρχικοί ηγέτες αφήνουν καμένη γη πίσω τους

Υπάρχει ζωή μετά την πανδημία για τα γυναστήρια;

Ο τουρισμός βιώνει την απουσία των Κινέζων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News