The New York Times Πέμπτη 23/12/2021, 06:59 STEPHANIE NOLEN
THE NEW YORK TIMES

Αντιμετωπίζοντας την Covid με τεχνολογία και… συζήτηση

Αντιμετωπίζοντας την Covid με τεχνολογία και… συζήτηση

Ntuzuma, Νότια Αφρική – Πριν από λίγους μήνες, η Sizakele Mathe, μια υγειονομική υπάλληλος στις παρυφές της πόλης Durban, ειδοποιήθηκε ότι μια γειτόνισσα είχε σταματήσει να λαμβάνει τα φάρμακά της. Ήταν ένα σημάδι ότι πιθανότατα είχε σταματήσει να παίρνει το αντιρετροϊκό χάπι, το οποίο καταστέλλει τον ιό HIV.  

Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά απειλή για την υγεία της γειτόνισσας – και στην εποχή της Covid-19 μπορεί να αποτελεί κίνδυνο και για όλους τους άλλους. Η κλινική έστειλε την κα Mathe για να προσπαθήσει να τη μεταπείσει και να ξεκινήσει ξανά στα χάπια.  

Η  Mathe συμμετέχει στην εκστρατεία «πόρτα – πόρτα», η οποία αποτελεί το 50% της προσπάθειας της Νότιας Αφρικής να αποτρέψει την εμφάνιση νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, όπως η Omicron.  

Το άλλο 50% λαμβάνει χώρα σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο 40 χιλιόμετρα πιο πέρα. Στο KwaZulu-Natal Research Innovation and Sequencing Platform (KRISP) του Durban, οι επιστήμονες αναλύουν την αλληλουχία των γονιδιωμάτων χιλιάδων δειγμάτων κορωνοϊού κάθε εβδομάδα. Το εργαστήριο KRISP είναι μέρος ενός εθνικού δικτύου ερευνητών, το οποίο εντόπισε τις δύο παραλλαγές Beta και Omicron, βασιζόμενο στην τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης με τον HIV.  

Αυτός ο συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας και λαϊκής βάσης συνιστά μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας στη μάχη ενάντια στον εξελισσόμενο κορωνοϊό.  

Οι ερευνητές στο KRISP θεωρούνται πρωτοπόροι παγκοσμίως στη γενετική των ιών, δηλαδή τη μελέτη της εξελικτικής σχέσης μεταξύ των ιών. Παρακολουθούν μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εντοπίζουν τα βασικά σημεία μετάδοσης και παρέχουν κρίσιμα δεδομένα σχετικά με το ποιος μολύνει ποιον.  

Από την αρχή της πανδημίας εξετάζουν εξονυχιστικά πώς αλλάζει ο ιός στη Νότια Αφρική, επειδή ανησυχούν για τα οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα (13% του πληθυσμού), οι οποίοι ζουν με HIV. Στα άτομα με HIV συνταγογραφείται ένα αποτελεσματικό αντιρετροϊκό φάρμακο, το οποίο όταν οι ασθενείς λαμβάνουν με συνέπεια, καταστέλλουν σχεδόν πλήρως τον ιό. Εάν όμως, δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και δεν τους συνταγογραφείται η θεραπεία ή αν δεν παίρνουν τα φάρμακά τους με συνέπεια, ο HIV καταφέρνει να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στη συνέχεια, εφόσον κολλήσουν κορωνοϊό, μπορεί να χρειαστούν μήνες έως ότου ο νέος ιός φύγει τελείως από τον οργανισμό τους. Όταν, επομένως, ο ιός παραμένει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει την ευκαιρία να μεταλλαχθεί ξανά και ξανά. Εάν μεταδώσουν τον μεταλλαγμένο ιό, τότε αμέσως ξεκινάει μια νέα μετάλλαξη.  

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ορισμένες από τις παραλλαγές που αναδύονται στη Νότια Αφρική θα μπορούσαν δυνητικά να συσχετιστούν άμεσα με τον HIV», δήλωσε ο Tulio de Oliveira, ο βασικός ερευνητής του εθνικού δικτύου γενετικής παρακολούθησης.  

Τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής προετοιμάστηκαν για την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας των ατόμων με HΙV. «Βασικά δημιουργούσαμε σενάρια φρίκης, ότι η Αφρική επρόκειτο να αποδεκατιστεί», δήλωσε ο Salim Abdool Karim, ο οποίος είναι επικεφαλής του ινστιτούτου AIDS. «Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε».  

Ο HIV συναντάται πιο συχνά στους νέους, ενώ ο κορωνοϊός πλήττει περισσότερο τους ηλικιωμένους. Εάν ένα άτομο που έχει HIV νοσήσει από Covid, τότε έχει 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει. Πρόκειται για έναν αυξημένο κίνδυνο, ο οποίος όμως ωχριά μπροστά στον αντίστοιχο κίνδυνο για τα άτομα με διαβήτη (έχουν 30 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν), 

«Μόλις καταλάβαμε ότι αυτή ήταν η κατάσταση, αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι τα πραγματικά μας προβλήματα με τον HIV, εν μέσω της Covid, ήταν η προοπτική ότι οι σοβαρά ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι θα οδηγούσαν σε νέες παραλλαγές» δήλωσε ο Δρ Abdool Karim.  

Ερευνητές στο KRISP απέδειξαν ότι αυτό έχει συμβεί τουλάχιστον δύο φορές. Το 2020, εντόπισαν δείγμα ιού σε μια 36χρονη γυναίκα με HIV. Χρειάστηκε 216 ημέρες για να καθαρίσει τον κορωνοϊό από τον οργανισμό της, με αποτέλεσμα να αποκτήσει 32 διαφορετικές μεταλλάξεις. Τον Νοέμβριο, η ομάδα του Δρ de Oliveira εντόπισε ένα δείγμα κορωνοϊού με δεκάδες μεταλλάξεις σε έναν άλλο ασθενή, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν στη θεραπεία για τον HIV. Ο κορωνοϊός παρέμεινε στο σώμα του για μήνες και προκάλεσε δεκάδες μεταλλάξεις. Όταν σε αυτούς τους ανθρώπους συνταγογραφήθηκαν αποτελεσματικά φάρμακα και έλαβαν συμβουλές για το πώς να τα παίρνουν σωστά, «καθάρισαν» γρήγορα από τον ιό.  

«Δεν έχουμε πολλούς ανθρώπους σαν αυτήν» σχολίασε ο Δρ Abdool Karim, αναφερόμενος στη γυναίκα που χρειάστηκε 216 ημέρες για να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. «Αλλά δεν χρειάζονται πολλοί άνθρωποι, χρειάζονται μόνο ένας ή δύο».  

Ο μεγάλος φόβος είναι μια παραλλαγή με τη λεγόμενη «ανοσολογική διαφυγή»: Την ικανότητα, δηλαδή, να μην προστατευόμαστε από τα εμβόλια Covid ή από την ανοσολογική απόκριση που προκλήθηκε από προηγούμενη μόλυνση. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι στη Νότια Αφρική εμβολιάζονται, υπάρχει η πιθανότητα να παρασκευάζεται μια νέα παραλλαγή σε ένα εμβολιασμένο άτομο.  

Ο Δρ Abdool Karim τόνισε: «Υπάρχει μια κατάσταση, όπου έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε πραγματικά άσχημες παραλλαγές». 

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει ζωή μετά την πανδημία για τα γυναστήρια;

Πώς επί 10ετίες γινόταν κακή χρήση του DNA των Ρομά

Εκεί που ο κορωνοϊός δεν είναι μεγάλο πρόβλημα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News