The New York Times Τρίτη 30/03/2021, 14:09 MARK LANDLER AND STEPHEN CASTLE
THE NEW YORK TIMES

Οι νέοι αγανακτισμένοι της Ευρώπης

Οι νέοι αγανακτισμένοι της Ευρώπης

Στο Μπρίστολ, μία πόλη φοιτητών στην Αγγλία, είχαμε σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές. Στο Κασέλ, μία γερμανική πόλη γνωστή για το φεστιβάλν της, η αστυνομία έριξε σπρέι πιπεριού σε διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. 

Έναν χρόνο αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι για να περιοριστεί η φονική πανδημία, χιλιάδες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους. Συχνά αντιμετωπίζοντας με κλομπ και ασπίδες, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το ρόλο της αστυνομίας. Από την Ισπανία και τη Δανία έως την Αυστρία και τη Ρουμανία αγανακτισμένοι άνθρωποι διαδηλώνουν κατά των περιορισμών στην καθημερινότητά τους. Με μεγάλο μέρος της Ευρώπης να αντιμετωπίζει ένα νέο τρίτο φονικό κύμα μολύνσεων τα lockdown θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ισχύ για αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες ακόμη, με τους αναλυτές να προειδοποιούν πως οι εντάσεις στους δρόμους πιθανότατα θα κλιμακωθούν. 

Οι νέοι αγανακτισμένοι της Ευρώπης-1
Mary Turner for the New York Times

 

Στη Βρετανία η οργή για την αστυνομία έχει πυροδοτήσει μία πανεθνική δημόσια συζήτηση, η οποία θυμίζει κάτι από το κίνημα Black Lives Matter στις ΗΠΑ. «Αυτό που βλέπουμε είναι ένα αυξανόμενο επίπεδο δυσφορίας μεταξύ μελών της κοινωνίας μας, που βλέπουν μία θεμελιώδη απουσία νομιμοποίησης στην επιβολή του νόμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας» λέει ο Κλίφορντ Στοτ, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο  Keele University της Αγγλίας. «Και αυτή έχει δημιουργήσει παράδοξους συμμάχους». 

Δεξιοί πολιτικοί που διαμαρτύρονται για τα lockdοwn είναι εξίσου θυμωμένοι με αριστερούς διαδηλωτές, που δίνουν σταθερά το «παρών» στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο πλαίσιο των διαδηλώσεων «Extinction Rebellion». Το πλήθος σε αυτές τις διαδηλώσεις ήταν ένας από τους λόγους που οι αρχές επεδίωξαν να αποκτήσουν ακόμη ευρύτερες εξουσίες στον περιορισμό των συναθροίσεων.

Την οργή ήρθε πάντως να εντείνει η περιπτωση της Σάρα Έβεραρντ, μίας 33χρονης γυναίκας που απήχθη και δολοφονοθήκε από έναν αστυνομικό στο Λονδίνο. Η αστυνομία διέλυσε μία αγρυπνία για την 33χρονη υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλωτές καταπατούν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η προοπτική περισσότερων τέτοιων αντιπαραθέσεων είναι υψηλή, τονίζει ο κ. Στοτ, επικαλούμενος «τον πιο ζεστό καιρό, τη διάρκεια του lockdown και την αυξανόμενη δυσφορία ανάμεσα σε μέλη της κοινότητας για την επιβολή των περιοριστικών μέτρων». 

Στο Μπρίστολ το φιτίλι άναψε η νέα νομοθεσία που δίνει περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία προκειμένου να περιορίσει διαδηλώσεις. Μία διαδήλωση «Kill the Bill» (σκοτώστε το νομοσχέδιο) κατέληξε σε βίαια επεισόδια με ορισμένους να φτάνουν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα και να πετούν πυροτεχνήματα πάνω σε αστυνομικούς. Ο δήμαρχος Μάρβιν Ρις επέκρινε τη βία. Αλλά ο Ρις, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, είναι επίσης κάθετα αντίθετος στη νέα νομοθεσία. Είπε ότι πρόκειται για μία κυνική προσπάθεια της συντηρητικής κυβέρνησης να στηρίξει τη βάση της με το δόγμα «νόμος και τάξη» εν μέσω πανδημίας. «Δεν μπορούμε να επιζητούμε ειρήνη μέσω της αστυνόμευσης» δήλωσε.

Το περασμένο καλοκαίρι η πόλη του κ. Ρις έγινε σύμβολο της παγκόσμιας εξάπλωσης του κινήματος Black Lives Matter, όταν ένα πλήθος γκρέμισε ένα άγαλμα του 17ου αιώνα που απεικόνιζε έμπορο σκλάβων και το έριξε στο λιμάνι. Αυτή τη φορά φοβάται ότι οι εικόνες από τις σπασμένες τζαμαρίες θα βοηθήσουν τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να περάσει τον νόμο για την αστυνομία.

Για πολλούς στη Βρετανία αυτό θα ήταν μία πικρή ειρωνία, δεδομένου ότι η πανδημία έχει ήδη οδηγήσει στον αυστηρότερο περιορισμό των ελευθεριών στη σύγχρονη ιστορία. Νόμοι έκτακτης ανάγκης πέρασαν με βιασύνη από τη Βουλή χωρίς τον συνήθη έλεγχο. «Αυτή η πανδημία έχει φανερώσει την αδυναμία του άγραφου συντάγματός μας όσον αφορά σε συγκεκριμένα δικαιώματα» λέει ο Άνταμ Γουάγκνερ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Εάν αφαιρέσεις την αντιπροσωπευτική δημοκρατία από τη διαδικασία της νομοθεσίας, τότε χάνεις βασικές φωνές». 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS