The New York Times Τρίτη 26/03/2024, 07:08 KEITH BRADSHER
THE NEW YORK TIMES

Εμπόριο: Οι κινεζικές εξαγωγές ταράζουν τη Δύση

Εμπόριο: Οι κινεζικές εξαγωγές ταράζουν τη Δύση

Οι κινεζικές εξαγωγές ενισχύονται, διακυβεύοντας θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο και πυροδοτώντας μια αντίδραση που συνεχώς κλιμακώνεται.

Από χάλυβα και αυτοκίνητα μέχρι ηλεκτρονικές συσκευές και πάνελ φωτοβολταϊκών, τα κινεζικά εργοστάσια βρίσκουν όλο και περισσότερους αγοραστές στο εξωτερικό. Η Κίνα αντιμετωπίζει θετικά τη ζήτηση του κόσμου για τα προϊόντα της, καθώς διέρχεται μια περίοδο σοβαρής ύφεσης στον κλάδο ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν καταλύτης για την οικονομία: η ανάπτυξη κατοικιών. Ωστόσο, οι άλλες χώρες φοβούνται πως η άνοδος της Κίνας συμβαίνει σε βάρος τους και έχουν αρχίσει να παίρνουν ανάλογα μέτρα.

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ετοιμάζεται να επιβάλει δασμούς σε όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φθάνουν από την Κίνα. Υποστήριξε ότι εντόπισε σοβαρές ενδείξεις πως το Πεκίνο επιχορηγεί παράνομα αυτές τις εξαγωγές, μία κατηγορία την οποία η Κίνα διαψεύδει.

Η Κίνα παράγει το ένα τρίτο των παγκόσμιων βιομηχανικών αγαθών, περισσότερο από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα αθροιστικά, σύμφωνα με την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιομηχανική Ανάπτυξη.

Η Ε.Ε. εξετάζει επίσης την επιβολή περιορισμών στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ και τουρμπινών για αιολικά από την Κίνα. Η Ινδία ανακοίνωσε πέρυσι ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από την Κίνα. Και η Τουρκία λέει ότι η Κίνα στέλνει δυσανάλογα μεγάλο όγκο εξαγωγών, ενώ εισάγει λίγα.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μια μεγάλη λίστα περιορισμών για τις αμερικανικές εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας. «Διασφάλισα ότι οι πιο προηγμένες τεχνολογίες των ΗΠΑ δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Κίνα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden κατά την ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους (State of the Union).

Η Κίνα έχει βρει τρόπους να παρακάμψει κάποιους δασμούς. Τα κινεζικά εξαρτήματα αυξάνονται σε χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, οι οποίες τα επεξεργάζονται, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να θεωρείται δικό τους. Στη συνέχεια, οι χώρες αυτές εξάγουν τα αγαθά στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., οι οποίες επιβάλουν πια χαμηλούς ή καθόλου δασμούς.

Επίσης, η Ευρώπη θα εισάγει σταδιακά έναν φόρο σε εισαγωγές από ολόκληρο τον κόσμο βάσει της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται κατά τη διαδικασία της παραγωγής. Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει σημαντικά τις εισαγωγές από την Κίνα, όπου τα δύο τρίτα του ηλεκτρισμού παράγονται από καύση του εξαιρετικά ρυπογόνου λιγνίτη.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ επίσης αντιμετωπίζουν απειλές από την Κίνα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες επιλέγουν όλο και συχνότερα αγαθά κινεζικής προέλευσης. Σε μεγάλο μέρος της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής, οι χώρες αγοράζουν πια περισσότερο από την Κίνα παρά από κοντινά βιομηχανικά κράτη, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν μπορούν να επέμβουν.

«Δεν υπάρχουν κανόνες, ώστε τα επιχορηγούμενα προϊόντα να σταματήσουν να εμποδίζουν τις εξαγωγές σου στον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε η Susan C. Schwab, η οποία διατελούσε Εκπρόσωπος Εμπορίου υπό την προεδρία του George Bush.

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπή στο εμπόριο – Οι ΗΠΑ αγοράζουν τώρα περισσότερα από το Μεξικό παρά από την Κίνα

«Η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο»: Γιατί το κινεζικό real estate βουλιάζει ακόμη

Σε «απόσταση ασφαλείας» από την Κίνα: Στο ευρωπαϊκό luxury ποντάρουν οι επενδυτές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News