Business & Finance Παρασκευή 16/02/2024, 11:33
ΑΓΟΡΕΣ

Σε «απόσταση ασφαλείας» από την Κίνα: Στο ευρωπαϊκό luxury ποντάρουν οι επενδυτές

Σε «απόσταση ασφαλείας» από την Κίνα: Στο ευρωπαϊκό luxury ποντάρουν οι επενδυτές

Σε μετοχές ευρωπαϊκών εταιρειών προϊόντων πολυτελείας και άλλους τομείς με έκθεση στην Κίνα εισρέουν μαζικά οι επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος να επωφεληθούν από μια πιθανή ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο έναντι άμεσων επενδύσεων στην παραπαίουσα αγορά της.

Από την αρχή του έτους, ο δείκτης που παρακολουθεί τις εταιρείες πολυτελών προϊόντων στον πανευρωπαϊκό Stoxx καταγράφει κέρδη άνω του 9%, πολύ υψηλότερα από την άνοδο της τάξης του 0,8% που σημειώνει στο ίδιο διάστημα ολόκληρος ο Stoxx. Σύμφωνα με υπολογισμούς των αναλυτών της Barclays, οι επιχειρήσεις που συνθέτουν τον δείκτη αντλούν τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εσόδων τους από την Κίνα. Αντίστοιχα και άλλοι δείκτες με βαριά έκθεση στην Κίνα, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι φαρμακοβιομηχανίες, υπεραποδίδουν.

Πρόκειται για μία απόδειξη των προσεκτικών κινήσεων που κάνει ο επενδυτικός κόσμος γύρω από το θέμα της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, η οποία πέρυσι αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και δεκαετίες. Ορισμένοι από όσους παρακολουθούν την αγορά προβλέπουν ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει, αλλά εκτιμούν ότι είναι επικίνδυνο να επενδύσει κανείς στα χρηματιστήρια της χώρας, τα οποία έχουν χάσει σχεδόν 2 τρισ. δολάρια από την αξία τους.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρουν έναν «ασφαλέστερο τρόπο» να εκτεθεί κανείς στην Κίνα, δήλωσε στους Financial Times o Florian Ielpo, επικεφαλής μακροοικονομικών στην εταιρεία Lombard Odier Investment Managers. «Εάν δεν θες να εκτεθείς στα διαρθρωτικά προβλήματα, αλλά θες να εκτεθείς στην κυκλική ανάκαμψη, τότε οι ευρωπαϊκές μετοχές σού προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα», τόνισε.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών προϊόντων πολυτελείας έχει ανέβει, καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα των κολοσσών του κλάδου, όπως η LVMH και η Hermès, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, πείθοντας ορισμένους επενδυτές ότι η αξία τους είναι πολύ χαμηλή λόγω της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας.

Αντίστοιχα, οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Mercedes-Benz και Volkswagen, που αμφότερες αντλούν τουλάχιστον το 30% των κερδών τους από την Κίνα, καταγράφουν κέρδη 6,9% και 14% αντίστοιχα από την αρχή του έτους.

Σημάδια ανάκαμψης της Κίνας

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2% το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πεκίνου. Η ανάπτυξη ξεπέρασε ελαφρώς τον στόχο, αλλά είναι ο χαμηλότερος ρυθμός που έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες. Μάλιστα, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα στοιχεία μπορεί να είναι «φουσκωμένα».

Πάντως, υπάρχουν ορισμένα σημάδια ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Ήδη οι κλάδοι των υπηρεσιών και των κατασκευών «αναρρώνουν», με αποτέλεσμα ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών του Ιανουαρίου να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο. Η μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τον περασμένο μήνα. 

Οι κινεζικές αρχές προσπαθούν παράλληλα να τονώσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς. Για παράδειγμα, οργανισμοί που έχουν στενές σχέσεις με το κινεζικό κράτος διοχετεύουν ρευστότητα στην αγορά, ενώ επίσης επιβλήθηκαν αυστηρότεροι περιορισμοί στο short selling.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Christian Dior εξόργισε τις φεμινίστριες και άλλαξε τη βιομηχανία της μόδας

Doom spending: Η Gen Z «πνίγει» την πίκρα της για τα οικονομικά στην πολυτέλεια

Η Ελληνική αγορά προσωπικών ειδών πολυτελείας ανθίζει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News