The New York Times Δευτέρα 4/03/2024, 07:09
THE NEW YORK TIMES

Χάνει την αίγλη του το όνομα Trump; Πέφτει η αξία των διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη

Χάνει την αίγλη του το όνομα Trump; Πέφτει η αξία των διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη

Στον κόσμο του real estate, το όνομα του Donald J. Trump ήταν ανέκαθεν συνώνυμο της πολυτέλειας. Σε ένα από τα κτίρια του ομίλου του στο Μανχάταν, ένας καταρράκτης πέντε ορόφων κυλά πάνω σε έναν μαρμάρινο τοίχο. Οι θυρωροί με λευκά γάντια και οι πανοραμικές θέες της πόλης είναι το σήμα κατατεθέν των κτιρίων του.

Πρόκειται για την εικόνα της πολυτέλειας, την οποία ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ μετέτρεψε σε brand και προέβαλε ως επιχείρημα στη δικαστική διαμάχη που τελικά έχασε στις 16 Φεβρουαρίου, όταν ο αρμόδιος δικαστής απεφάνθη ότι ο κ. Trump «φούσκωσε» δολίως την αξία των περιουσιακών του στοιχείων και του επέβαλε πρόστιμο άνω των 450 εκατ. δολαρίων. 

«Ο πελάτης μου αξίζει εκατοντάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας μία από τους δικηγόρους του κ. Trump, η Alina Habba, προσθέτοντας «για να μη μιλήσουμε για το brand, που αξίζει δισεκατομμύρια».

Ωστόσο, κατά μήκος του Μανχάταν, τα διαμερίσματα σε ουρανοξύστες με υπογραφή Trump υποαποδίδουν, σύμφωνα με στοιχεία πωλήσεων από δύο εταιρείες ερευνών real estate και με ανάλυση των δεδομένων από τον Stijn Van Nieuwerburgh, καθηγητή της αγοράς ακινήτων στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Το σημείο καμπής ήταν το 2016, όταν ο κ. Trump αναδείχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Μέσα σε έναν χρόνο, τα διαμερίσματα σε κτίρια που είχαν το σήμα Trump από premium 1% έναντι αντίστοιχων χώρων, είχαν premium 4% χαμηλότερα, σύμφωνα με τον κ. Van Nieuwerburgh.

Ακόμα και στον Trump Tower, τον «πύργο» στην γνωστή Fifth Avenue που αποτέλεσε ορόσημο για το brand, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των διαμερισμάτων έπεσε κατά 49% από το 2013, σύμφωνα με τον Ondel Hylton, διευθυντή ερευνών στον ιστότοπο αγγελιών κατοικιών CityRealty.

Χάνει την αίγλη του το όνομα Trump; Πέφτει η αξία των διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη-1
Αφαίρεση του σήματος Trump από κτίριο (φωτ. Chang W. Lee/The New York Times)

Αντιθέτως, τα διαμερίσματα σε τέσσερα κτίρια, από όπου το σήμα Trump αφαιρέθηκε κατ’ εντολή των ενοίκων -σε κάποιες περιπτώσεις μετά από δικαστική διαμάχη- είδαν ανάκαμψη της αξίας τους.

«Αυτή η ανάλυση καταγράφει σαφώς ότι το brand είναι υπεύθυνο για την πτώση της αξίας», δήλωσε ο κ. Van Nieuwerburgh. «Η αφαίρεση του ονόματος Trump από το κτίριο αφαιρεί και την απώλεια, που συνδέεται με το όνομα».

Σύμφωνα με επεξεργασία της τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο στα διαμερίσματα των επτά κτιρίων του Μανχάταν που εξακολουθούν να φέρουν το όνομα Trump, η αξία τους έπεσε κατά 23% μεταξύ 2013 και 2023, βάσει του CityRealty. Σε ανάλυση με διαφορετική μεθοδολογία από την εταιρεία δεδομένων ακινήτων ATTOM, φάνηκε ότι η πτώση έφτασε στο 17%.

Στα τέσσερα κτίρια που αφαίρεσαν το σήμα Trump, η αξία ανέβηκε κατά 9% στο διάστημα 2013 έως 2023, ξεπερνώντας τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς αντίστοιχων κατοικιών στο Μανχάταν, της τάξης του 8%, σύμφωνα με το CityRealty.

Ο κ. Van Nieuwerburgh διαπίστωσε ότι η αξία των κτιρίων με το σήμα Trump διολίσθησε κατά 25% έναντι αντίστοιχων κατοικιών από την κορύφωσή τους το 2013. «Είναι τεράστια» η πτώση, δήλωσε.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση αφορούν αποκλειστικά από τα κτίρια στο Μανχάταν. Είναι πιθανό το brand να έχει καλύτερες επιδόσεις σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ.

Σε email του, ο Eric Trump, γιος του πρώην προέδρου, αμφισβήτησε τις αναλύσεις. «Τα στοιχεία γίνεται να παραποιηθούν, ώστε να σου πουν ό,τι ιστορία θες», σημείωσε.

Ανάλυση των 100 κορυφαίων πωλήσεων του 2023 διαπιστώνει ότι η μεγαλύτερη πώληση διαμερίσματος υπό το brand του κ. Trump ανήλθε στο νούμερο 47 της λίστας. Η δεύτερη μεγαλύτερη πώληση ήταν στο νούμερο 77 της λίστας, σύμφωνα με το CityRealty.

«Μόλις επεξεργάστηκα τα νούμερα το τελευταίο μισάωρο και ακόμα προσπαθώ να τα χωνέψω», δήλωσε ο κ. Hylton.

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Η απειλή Τραμπ επισπεύδει την κεφαλαιακή ένωση

Δύο χρόνια πολέμου: Προς μείωση η στήριξη της Δύσης – Τι σημαίνει για την Ουκρανία το σενάριο Trump

Τραμπ: Πρόστιμο 355 εκατ. δολαρίων για οικονομική απάτη στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News