The New York Times Δευτέρα 19/02/2024, 07:09 DAISUKE WAKABAYASHI, CLAIRE FU
THE NEW YORK TIMES

«Η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο»: Γιατί το κινεζικό real estate βουλιάζει ακόμη

«Η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο»: Γιατί το κινεζικό real estate βουλιάζει ακόμη

Η ακλόνητη πεποίθηση των Κινέζων ιδιοκτητών κατοικιών ότι το real estate ήταν ασφαλής επένδυση, κατέστησε τον τομέα των ακινήτων πυλώνα της οικονομίας της χώρας.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, όσο οι εταιρείες βούλιαζαν υπό το βάρος του τεράστιου χρέους και οι πωλήσεις νέων σπιτιών μειώνονταν, οι Κινέζοι καταναλωτές επέδειξαν μια εξίσου ακλόνητη πεποίθηση: το real estate έχει γίνει μια ζημιογόνος επένδυση.

Αυτή η απότομη επιδείνωση της εμπιστοσύνης στα ακίνητα, το βασικό μέσο αποθήκευσης πλούτου για πολλές οικογένειες Κινέζων, είναι ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αρμόδιους, οι οποίοι φαίνεται πως κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αναβιώσουν τον κλάδο, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Τα προβλήματα αναδείχθηκαν στις 29 Ιανουαρίου, όταν το αρμόδιο δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ ζήτησε από την κινεζική Evergrande να διακόψει τις δραστηριότητές της και να ρευστοποιήσει την εταιρεία, η οποία έχει χρέη τουλάχιστον 300 δισ. δολαρίων.

Εδώ και δύο χρόνια, αφότου αθέτησε πληρωμές προς τους πιστωτές, η Evergrande δυσκολευόταν. Επειδή δεν είχε ρευστό για να πληρώσει τους πιστωτές της, προσπάθησε να πείσει τον κόσμο ότι τα διαμερίσματά της εξακολουθούν να είναι καλή επένδυση. Η αγορά σίγουρα θα ανέκαμπτε, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Αυτή η ύφεση, όμως, η μακροβιότερη στην ιστορία της χώρας, όχι μόνο παρατείνεται, αλλά και επιδεινώνεται.

Το 2023, οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα υποχώρησαν κατά 6,5%. Τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 17,1% σε ετησιοποιημένη βάση, σύμφωνα με την κινεζική επενδυτική τράπεζα Dongxing Securities. Η ανάπτυξη real estate έπεσε 9,6% πέρυσι.

«Η αγορά δεν έχει πιάσει πάτο ακόμη», δήλωσε η Alicia Garcia-Herrero, επικεφαλής οικονομολόγος στην Natixis για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. «Έχει ακόμη πολύ δρόμο». 

Ο τομέας των ακινήτων άρχισε να επιβραδύνεται αφότου το Πεκίνο, φοβούμενο για φούσκα στον κλάδο, επέβαλε μέτρα το 2020, με στόχο να περιορίσει τον υπερβολικό δανεισμό από εταιρείες real estate. Δεδομένου ότι δεν είχαν εύκολη πρόσβαση σε ρευστότητα, οι εταιρείες αυτές δυσκολεύτηκαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να τελειώσουν έργα που είχαν πωληθεί εκ των προτέρων σε ιδιοκτήτες.

Ο ιαπωνικός οίκος Nomura υπολογίζει ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση 20 εκατ. προπωλημένων ακινήτων, που απαιτεί 450 δισ. δολάρια.

Τώρα, η Κίνα έχει ανακαλέσει αυτά τα μέτρα. Οι ρυθμιστικές αρχές προτρέπουν τις τράπεζες να ανοίξουν τον δανεισμό προς τις εταιρείες ακινήτων.

Ο Xiao Yuanqi, υποδιευθυντής της Εθνικής Χρηματοπιστωτικής Ρυθμιστικής Διοίκησης της Κίνας, δήλωσε πρόσφατα ότι οι τράπεζες δεν θα έπρεπε να κόψουν άμεσα τα δάνεια για προβληματικά έργα, αλλά θα έπρεπε να παρατείνουν τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων ή να διοχετεύσουν επιπλέον κονδύλια. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι θα επιτρέψει σε ορισμένες από αυτές τις εταιρείες να ζητήσουν δάνεια, ώστε να αποπληρώσουν άλλα δάνεια ή ομόλογα.

Από το 2021, τουλάχιστον 50 κινεζικές εταιρείες ακινήτων έχουν αθετήσει πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων δύο κυρίαρχων: της Evergrande και της Country Garden.

Σε ενημερωτικό σημείωμα τον περασμένο μήνα, ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie Group για την Κίνα, δήλωσε ότι η ύφεση στα ακίνητα «αυτοεκπληρώνεται», διότι οι αγοραστές απομακρύνονται και οι πωλήσεις μειώνονται λόγω των προβλημάτων χρέους των εταιρειών, ενώ η έλλειψη νέων έργων επιδεινώνει τα οικονομικά τους προβλήματα.

«Το βασικό πράγμα που πρέπει να παρακολουθεί κανείς το 2024 είναι εάν και πότε θα παρέμβει η κεντρική κυβέρνηση», έγραψε ο κ. Hu. Δήλωσε ότι οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να εφαρμόσουν προγράμματα διάσωσης για τις εταιρείες ακινήτων.

Όταν η Κίνα προσπάθησε να  αποσυμπιέσει τον κλάδο του real estate πριν μερικά χρόνια, απέκλεισε τους κερδοσκόπους από την αγορά. Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να δίνουν μεγάλες προκαταβολές, με αποτέλεσμα ο κόσμος να αποθαρρύνεται από την αγορά επιπλέον σπιτιών.

Η πόλη Suzhou στην ανατολική Κίνα κατήργησε τους περισσότερους τέτοιου είδους περιορισμούς. Ωστόσο, η χαλάρωση των κανόνων δεν βοήθησε την αγορά.

Τα εκκρεμή στεγαστικά δάνεια έπεσαν 1,6% πέρυσι σε σύγκριση με το 2022, μια χρονιά κατά την οποία επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε πολλές πόλεις βρίσκονταν ακόμη σε lockdown. Αυτή, σύμφωνα με το κινεζικό επιχειρηματικό περιοδικό Caixin, ήταν η πρώτη πτώση μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Τα στεγαστικά αυξάνονταν κατά τουλάχιστον 10% ετησίως μέχρι το 2021.

Ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι ο μεγάλος αριθμός ημιτελών, προπωλημένων διαμερισμάτων.

Η Nydia Duan, μια 19χρονη φοιτήτρια στην Guangdong, δήλωσε ότι η οικογένειά της προσφέρθηκε να της αγοράσει ένα σπίτι όταν έγινε 18 ετών, αλλά αρνήθηκε ακριβώς λόγω αυτής της ανησυχίας. «Ακόμα διστάζω να αγοράσω», δήλωσε. «Θα το σκεφτώ όταν η αγορά ακινήτων είναι πιο σταθερή».

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: «Βλέπει» 50% μείωση στη ζήτηση νέων κατοικιών στην Κίνα

Evergrande: Η φούσκα των ακινήτων της Κίνας θα σκάσει στη Δύση

Evergrande: Προς ρευστοποίηση η εταιρεία-σύμβολο της κινεζικής κρίσης ακινήτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News