Business & Finance Σάββατο 24/02/2024, 07:53
ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT

Δύο χρόνια πολέμου: Προς μείωση η στήριξη της Δύσης – Τι σημαίνει για την Ουκρανία το σενάριο Trump

Δύο χρόνια πολέμου: Προς μείωση η στήριξη της Δύσης – Τι σημαίνει για την Ουκρανία το σενάριο Trump

Δύο χρόνια ολοκληρώνονται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι εχθροπραξίες προβλέπεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη στην κατάληψη των εδαφών. Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit, όμως, όσο ο πόλεμος παρατείνεται, η οικονομική στήριξη από Ε.Ε. και ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί.

Πρόκειται άλλωστε για αποτέλεσμα «κόπωσης» των δυτικών δυνάμεων από το ζήτημα του πολέμου, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε περιορισμένη δυνατότητα προμήθειας στρατιωτικών εφοδίων στον ίδιο ρυθμό όσο και τα τελευταία δύο χρόνια. Ήδη η βιομηχανία όπλων δυσκολεύεται να καλύψει τη ζήτηση. Οι ευρωπαϊκές χώρες αναπληρώνουν τις ελλείψεις στα εγχώρια οπλοστάσιά τους, το οποίο υποχρεωτικά θα μειώσει τον όγκο του εξοπλισμού που μπορεί να σταλεί στην Ουκρανία φέτος.

Βέβαια, σύμφωνα με τον ερευνητικό βραχίονα του Economist, η μείωση της στήριξης από τη Δύση δεν θα οδηγήσει απαραίτητα ούτε σε περαιτέρω πρόοδο των ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά εδάφη ούτε και θα αλλάξει τις ισορροπίες υπέρ της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με τη βασική πρόβλεψη του EIU, η οποία καταδεικνύει οριακή επικράτηση του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, η στήριξη της Δύσης θα παρουσιάσει κάποιες διακυμάνσεις. Τελικά, θα είναι αρκετή ώστε η Ουκρανία να μη χάσει περαιτέρω εδάφη, αλλά όχι τόση ώστε να ανακαταλάβει τις περιοχές που βρίσκονται σε ρωσικό έλεγχο.

Το σενάριο επανεκλογής Trump

Στην περίπτωση, όμως, που επικρατήσει ο Donald Trump, η αμερικανική στήριξη προς στην Ουκρανία διακυβεύεται, με αρνητικές προεκτάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προτεραιότητα του Trump φαίνεται να είναι η επίτευξη κάποιου είδους συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη στήριξη έως ότου η Ουκρανία δεχθεί να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και κατά πάσα πιθανότητα συμβιβασμούς στους όρους της Ρωσίας.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο κίνδυνος στη Μολδαβία και τις χώρες της Βαλτικής θα αυξανόταν σημαντικά και το επενδυτικό κλίμα κατά μήκος της Ευρώπης θα δεχόταν σοβαρό πλήγμα.

Πάντως, η βασική πρόβλεψη του EIU είναι ότι ο πόλεμος θα συνεχίσει χωρίς να υπάρξει κάποια ξεκάθαρη προοπτική για εύρεση λύσης. Παρότι όμως η Ρωσία υπερέχει σαφώς σε στρατιωτική δύναμη, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνει ανεπηρέαστη από την παράταση του πολέμου, αφού το υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ που διοχετεύονται στον πόλεμο και ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα εντείνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., αναμένεται να είναι μια σύνθετη διαδικασία, ακόμη κι αν αποκλιμακωθεί η ένταση των συγκρούσεων. Τέλος, σύμφωνα με το EIU, δεν προβλέπεται να γίνει κάποια σημαντική ανοικοδόμηση στη χώρα, ακόμη και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι να περιμένουμε το 2024

Πόσο κοστίζει ο πολέμος; Μια μελέτη απαντά

ΕΥ: Οι 10 γεωπολιτικές εξελίξεις που θα επηρεάσουν την πορεία του κόσμου το 2024

Κομισιόν: Εταιρείες Κίνας και Ινδίας για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News