Business & Finance Τετάρτη 21/02/2024, 17:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Εταιρείες Κίνας και Ινδίας για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων

Κομισιόν: Εταιρείες Κίνας και Ινδίας για πρώτη φορά στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων

Νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο για πρώτη φορά στοχοποιεί μερικές κινεζικές και ινδικές εταιρείες, κατηγορώντας τις ότι στηρίζουν τον πόλεμο της Μόσχας.

Στη λίστα των τελευταίων κυρώσεων περιλαμβάνονται σχεδόν 200 άτομα και επιχειρήσεις, αλλά παρακάμπτουν κρίσιμους βιομηχανικούς κλάδους. Εκτός Ρωσίας, αφορούν τρεις εταιρείες στην ηπειρωτική Κίνα και μία στην Ινδία, μαζί με εταιρείες στην Σρι Λάνκα, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη, τη Σερβία και το Καζακστάν, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times. 

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αποδυναμώνουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν…και να συνεχίσουμε να ασκούμε έντονη πίεση στο Κρεμλίνο», σχολίασε σχετικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία επεσήμανε ότι στόχος των μέτρων είναι επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης της Ρωσίας σε drones.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξετάζουν την επιβολή επιπλέον πακέτου κυρώσεων λόγω του θανάτου του σημαντικότερου επικριτή του Putin στη Ρωσία, του Alexei Navalny. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία επέβαλε ήδη κυρώσεις σε έξι υπεύθυνους της φυλακής στην οποία βρισκόταν ο Navalny.

Γιατί στοχοποιήθηκαν οι ινδικές και οι κινεζικές εταιρείες

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τρίτες χώρες και εμπορικές διόδους στην Ανατολή, προκειμένου να παρακάμψει τις υφιστάμενες κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες της G7 προσπαθούν να προλάβουν τα «παραθυράκια» αυτά με διάφορα μέτρα εντός των πακέτων κυρώσεων.

Πάντως, η πρόταση για κυρώσεις σε περισσότερες εταιρείες της Κίνας απορρίφθηκε, καθώς ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, φοβούνταν αντίποινα από το Πεκίνο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News