Business & Finance Δευτέρα 18/09/2023, 13:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη δισεκατομμυρίων «εγκλωβισμένα» στη Ρωσία

Κέρδη δισεκατομμυρίων «εγκλωβισμένα» στη Ρωσία

Κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν εμφανίσει το τελευταίο ενάμισι έτος από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία οι εταιρείες δυτικών συμφερόντων που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στη χώρα. Ωστόσο, το Κρεμλίνο απαγορεύει την αποστολή των κερδών αυτών στις «μη φιλικές χώρες», όσες δηλαδή έχουν συνταχθεί υπέρ των κυρώσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του Kyiv School of Economics (KSE) του Κιέβου, οι ξένες εταιρείες στη Ρωσία είχαν κέρδη 20 δισ. δολαρίων πέρυσι, εκ των οποίων τα 18 δισ. ήταν από ομίλους δυτικών συμφερόντων. Σε έσοδα απέφεραν 199 δισ. δολάρια από τα συνολικά 217 δισ. που εμφάνισαν οι ξένες εταιρείες στη χώρα.

Μεγαλύτερη ήταν η συμβολή των αμερικανικών επιχειρήσεων, με συνολικά κέρδη 4,9 δισ. δολαρίων, ενώ ακολουθούν οι γερμανικές, οι αυστριακές και οι ελβετικές με 2,4 δισ., 1,9 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα. Ο υπολογισμός των οικονομικών μεγεθών του 2023 μέχρι στιγμής είναι αρκετά δυσκολότερος και το νούμερο μπορεί να έχει αυξηθεί σημαντικά.

«Δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κολλήσει στη Ρωσία. Και δεν υπάρχει τρόπος να τα απεγκλωβίσουμε», δήλωσε στους Financial Times επικεφαλής μεγάλης εταιρείας, με έδρα σε «φιλική» προς τη Ρωσία χώρα. Πρόκειται για έσοδα μεγάλων επιχειρήσεων από την BP έως τη Citigroup, τα οποία θεωρητικά μπορεί να μεταβιβαστούν στις έδρες τους υπό εξαιρετικές συνθήκες, αλλά στην πράξη έχουν εκδοθεί ελάχιστες άδειες τέτοιου είδους.

Σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα της έρευνας του KSE καταδεικνύουν αφενός τη σημασία και το μέγεθος της συμβολής των δυτικών εταιρειών στη ρωσική οικονομία, αφετέρου το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί σχετικά με τα επόμενά τους βήματα.

Σημειώνεται πως πολλές ξένες εταιρείες έχουν προσπαθήσει να πουλήσουν τις θυγατρικές τους στη Ρωσία. Πλέον όμως, κάθε επιχειρηματική συμφωνία πρέπει να παίρνει την έγκριση της Μόσχας και πραγματοποιείται σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την αξία της. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Διαβάστε επίσης:

SOS από τις δυτικές εταιρείες που έμειναν Ρωσία – Γιατί δεν φεύγουν;

Η Ρωσία αναλαμβάνει τον «προσωρινό» έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg

Η ρωσική οικονομία παραπαίει: Τα τέσσερα εντονότερα σημάδια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News