Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 07:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SOS από τις δυτικές εταιρείες που έμειναν Ρωσία – Γιατί δεν φεύγουν;

SOS από τις δυτικές εταιρείες που έμειναν Ρωσία – Γιατί δεν φεύγουν;

Εκατοντάδες εταιρείες δυτικών συμφερόντων εγκατέλειψαν πέρυσι τη ρωσική αγορά μέσα σε λίγους μήνες από την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, ορισμένα μεγάλα ονόματα, όπως η Nestlé, η Heineken και η Mondelez, συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται πια σε δεινή θέση, καθώς η αποχώρησή τους θα ήταν μια διαδικασία κοστοβόρα και σύνθετη, ενώ η παραμονή τους στη χώρα γίνεται όλο και πιο ριψοκίνδυνη υπόθεση. Από τη μία πλευρά βρίσκονται αντιμέτωπες με τις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης και την αντίδραση του καταναλωτικού κοινού, από την άλλη την συνεχώς εχθρικότερη στάση του Κρεμλίνου. Πλέον είναι δυσκολότερο να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα, τα οποία μπορεί να υποτιμηθούν και να φορολογηθούν βαριά.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της γαλλικής Danone και της δανέζικης Carlsberg, οι οποίες βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο αποχώρησης από τη χώρα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διάταγμα κρατικοποίησης των περιουσιακών τους στοιχείων στη Ρωσία.

Δύσκολες αποφάσεις

Τουλάχιστον 1.000 εταιρείες έχουν φύγει ή αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία από το ξέσπασμα του πολέμου. Οι κυρώσεις πυροδότησαν κύμα φυγής σε πετρελαϊκές εταιρείες, αυτοκινητοβιομηχανίες, τεχνολογικές, συμβουλευτικές, τράπεζες, αλυσίδες εστιατορίων και άλλου είδους επιχειρήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές του Yale, τουλάχιστον 200 παρέμειναν στη Ρωσία, συνεχίζοντας κανονικά τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον 178 εταιρείες έχουν αναστείλει τα σχέδιά τους για νέες επενδύσεις και έχουν περιορίσει τις δραστηριότητές τους, αλλά εξακολουθούν να έχουν παρουσία στη χώρα. Στη δεύτερη κατηγορία εμπίπτουν η Unilever, η Nestlé, Mondelēz και η Procter & Gamble, δηλαδή οι μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών ειδών διεθνώς.

Παρότι η κάθε μία έχει βέβαια δικούς της λόγους παραμονής, όλες επικαλούνται την ευημερία των εργαζομένων και των οικογενειών τους στη Ρωσία, καθώς και τις ευθύνες απέναντι στους συνεργάτες τους στη χώρα, όπως στους αγρότες. Επίσης, δηλώνουν πως παρέχουν στους πολίτες προϊόντα ζωτικής σημασίας και υποστηρίζουν ότι εάν αποχωρούσαν θα ενισχυόταν η πολεμική ισχύς του Κρεμλίνου, καθώς θα αποκτούσε νέες πηγές εσόδων.

Βέβαια, η αποχώρηση δεν είναι απλή υπόθεση. Οι εταιρείες υποχρεούνται να πουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο 50% της αγοραίας αξίας τους και να καταβάλουν επιπλέον ποσό στο Κρεμλίνο. Επίσης, περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται σε λίστες κυρώσεων, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η εύρεση κατάλληλου αγοραστή.

Η καλύτερη επιλογή

«Δεν έχουμε σκοπό να ενισχύσουμε τις δυνατότητες του ρωσικού κράτους», δήλωσε ο Hein Schumacher, διευθύνων σύμβουλος της Unilever. Με αυτή την προσέγγιση, η εταιρεία, η οποία πλήρωσε 42,2 εκατ. δολάρια σε φόρους στη Ρωσία το 2022, δεν βρίσκει βιώσιμη λύση για την πώληση των δραστηριοτήτων της στη χώρα, υποστήριξε ο ίδιος. Η αποχώρησή της από τη χώρα, όπου διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 884 εκατ. δολαρίων μαζί με τέσσερα εργοστάσια, θα αύξανε τον κίνδυνο κρατικοποίησης. «Καμία από τις επιλογές δεν είναι καλή…αλλά η λειτουργία με περιορισμένο τρόπο είναι η λιγότερο κακή», δήλωσε ο Schumacher.

Εκπρόσωπος της Nestlé, η οποία έχει έξι εργοστάσια και απασχολεί περίπου 7.000 εργαζομένους στη Ρωσία δήλωσε στο CNN ότι μείωσε δραματικά το εύρος των προϊόντων στη χώρα, ώστε να παρέχει μόνο τα απαραίτητα και βασικά τρόφιμα στους πολίτες.

Αντίστοιχα και η P&G είχε δηλώσει παλαιότερα ότι θα εστιάσει στα βασικά προϊόντα υγιεινής και προσωπικής φροντίδας.

H Mondelez δήλωσε τον Ιούνιο ότι έχει στόχο να αυτονομηθεί η δραστηριότητα στη Ρωσία με μία ανεξάρτητη εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι το τέλος του έτους. «Εάν σταματούσαμε πλήρως τις δραστηριότητές μας, ενδεχομένως να τις παραχωρούσαμε σε άλλον φορέα, ο οποίος θα αξιοποιούσε τα έσοδα προς όφελός του», ανέφερε η εταιρεία.

Βέβαια, η κίνηση του Κρεμλίνου απέναντι στην Danone και την Carlsberg, αλλά και νωρίτερα στην Uniper και την Fortum Oyj -τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα κρατικοποιήθηκαν τον Απρίλιο- δείχνει ότι ακόμη και οι εταιρείες που παραμένουν μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο του ρωσικού κράτους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία αναλαμβάνει τον «προσωρινό» έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg

Η ρωσική οικονομία παραπαίει: Τα τέσσερα εντονότερα σημάδια

Δυσκολεύεται η ρωσική οικονομία – Αλλά το πετρέλαιο ξεπέρασε το πλαφόν των 60 δολ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News