Business & Finance Κυριακή 16/07/2023, 22:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία αναλαμβάνει τον «προσωρινό» έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg

Η Ρωσία αναλαμβάνει τον «προσωρινό» έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Danone και της Carlsberg

Η Ρωσία κατέλαβε τον έλεγχο των ρωσικών θυγατρικών της γαλλικής Danone SA και της Δανικής Carlsberg με διάταγμα του Προέδρου Vladimir Putin που στόχευε σε εταιρείες από «μη φιλικές» χώρες.

Σύμφωνα με το διάταγμα της Κυριακής, οι μετοχές της Baltika Brewing Company, που ανήκει στην Carlsberg, και της Danone Russia JSC θα μεταβιβαστούν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας της Ρωσίας για «προσωρινή διαχείριση».

Ο Putin υπέγραψε διάταγμα τον Απρίλιο που επιτρέπει τον «προσωρινό» κρατικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων εταιρειών ή ατόμων από «μη φιλικά» κράτη – στα οποία περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους – ως απάντηση σε παρόμοιες κινήσεις ή την απειλή τους από αυτές τις χώρες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η κίνηση της Κυριακής είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε το διάταγμα για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Προηγουμένως, η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας που ανήκαν στη Φινλανδική Fortum Oyj και τη γερμανική Uniper SE.

Η Danone, η οποία παράγει γιαούρτι και παιδικές τροφές μεταξύ άλλων φαγώσιμων προϊόντων, είχε σχεδιάσει να πουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής της στη Ρωσία, αλλά σκόπευε να διατηρήσει το 25% των μετοχών και να παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο. Αναμενόταν ότι η πώληση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της αξίας της εταιρείας έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. 

Η Carlsberg βρήκε τον Ιούνιο έναν αγοραστή για τη Baltica, ανέφερε τότε η ρωσική μονάδα, χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News