Business & Finance Δευτέρα 26/06/2023, 22:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγορά της εταιρείας ημιαγωγών JSR έναντι 6,3 δισ. δολ. από Fund υποστηριζόμενο από την ιαπωνική κυβέρνηση

Εξαγορά της εταιρείας ημιαγωγών JSR έναντι 6,3 δισ. δολ. από Fund υποστηριζόμενο από την ιαπωνική κυβέρνηση

Ένα ταμείο που υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση πρότεινε τη Δευτέρα να εξαγοράσει τον γίγαντα υλικών ημιαγωγών JSR για περίπου 903,9 δισ. γεν (6,3 δισ. δολάρια), υπογραμμίζοντας τη στρατηγική έμφαση που δίνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στην κρίσιμη τεχνολογία των τσιπ.

Η Japanese Investment Corp. κατέθεσε προσφορά 4.350 ιαπωνικών γεν (30,38 δολάρια) ανά μετοχή για την αγορά της JSR, που αντιστοιχεί σε τιμή αυξημένη κατά 35% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Οι μετοχές της JSR σημείωσαν άνοδο άνω του 20% τη Δευτέρα λόγω της αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας. Η JIC θα μπορούσε να υποβάλει προσφορά τον Δεκέμβριο, δήλωσε η εταιρεία.

Η JSR είναι μια σημαντική εταιρεία στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών σε έναν τομέα γνωστό ως photoresists, όπου η Ιαπωνία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες. Τα photoresists είναι φωτοευαίσθητα υλικά που απαιτούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας χάραξης σχεδίων σε πλακίδια. Σε αυτά σχεδιάζεται, τελικά, το κύκλωμα ενός τσιπ.

«Η Ιαπωνία θέλει να διπλασιάσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα στα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή ημιαγωγών», δήλωσε στο CNBC ο Pranay Kotasthane, πρόεδρος του προγράμματος γεωπολιτικής υψηλής τεχνολογίας στο Ίδρυμα Takshashila.

Η πιθανή εξαγορά έρχεται σε μια εποχή που οι ημιαγωγοί βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης τεχνολογικής μάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Πέρυσι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εκτεταμένους περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων ημιαγωγών και ορισμένων τσιπ προς την Κίνα. Χώρες όπως η Ολλανδία, όπου εδρεύει μια κρίσιμη εταιρεία τσιπ που ονομάζεται ASML, καθώς και η Ιαπωνία, ακολούθησαν το παράδειγμά τους με παρόμοιους περιορισμούς.

Ταυτόχρονα, οι χώρες προσπαθούν να διασφαλίσουν τις δικές τους αλυσίδες εφοδιασμού και να αναπτύξουν τις εγχώριες βιομηχανίες τσιπ, εστιάζοντας σε τομείς όπου είναι παραδοσιακά ισχυρές.

Για την Ιαπωνία, αυτό αφορά σε εταιρείες όπως η JSR που δραστηριοποιούνται στον τομέα των χημικών και των υλικών.

«Η επένδυση της JIC στην JSR σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να έχει μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις της», δήλωσε ο Kotasthane. «Γεωπολιτικά, αυτό θα έκανε την Κίνα να αισθανθεί άβολα. Ειδικά από τη στιγμή που η Ιαπωνία έχει προχωρήσει στη δική της δέσμη ελέγχων των εξαγωγών κατά της κινεζικής βιομηχανίας ημιαγωγών».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News