Business & Finance Τρίτη 16/05/2023, 22:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Επιστολή στο Λευκό Οίκο να αποφύγει στάση πληρωμών χρέους

Αμερικανικές επιχειρήσεις: Επιστολή στο Λευκό Οίκο να αποφύγει στάση πληρωμών χρέους

Περισσότεροι από 140 επικεφαλής από τις κορυφαίες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων Goldman Sachs, Pfizer και KKR, κάλεσαν το Λευκό Οίκο και τους ηγέτες του Κογκρέσου να καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους προκειμένου να αποφύγουν ένα «εν δυνάμει καταστροφικό σενάριο». 

Σε επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, τα ανώτατα στελέχη των κορυφαίων επιχειρήσεων και επενδυτικών εταιρειών προειδοποίησαν ότι πιθανόν αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την αμερικανική οικονομία. 

«Γράψαμε αυτή την επιστολή για να υπογραμμίσουμε τους πιθανούς καταστροφικούς κινδύνους από μία αποτυχία της αμερικανικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Ελλείψει συμφωνίας, η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα έχει χρήματα πολύ σύντομα ακόμη και την 1η Ιουνίου. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα». Την πρωτοβουλία είχε η οργάνωση Partneship for New York City επικεφαλής της οποίας είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer και ο Ρομπ Σπέιερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας real estate, Tishman Speyer. 

Η επιστολή φέρει την υπογραφή κορυφαίων στελεχών της εταιρικής Αμερικής, από επιχειρήσεις όπως την αεροπορική εταιρεία JetBlue, τον όμιλο λιανικής Warby Parker και την εταιρεία μίντια Conde Nast. Η επιστολή εστάλη λίγες μόλις ώρες προτού ο Μπάιντεν συναντηθεί με τα τέσσερα κορυφαία μέλη του Κογκρέσου – τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν Μακάρθι και Μιτς Μακόνελ και τους Δημοκρατικούς Τσακ Σάμερ και Χέικιν Τζέφρις – προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και να να αποφύγουν τη στάση πληρωμών. 

Ο Λευκός Οίκος θέλει να καταλήξει σε συμφωνία προτού ο Μπάιντεν αναχωρήσει για το ταξίδι του στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του G7 την Τετάρτη. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να συνδέουν τη συμφωνία με αυστηρές περικοπές κρατικών δαπανών, ενώ οι Δημοκρατικοί θέλουν το όποιο όριο του χρέους να αυξηθεί χωρίς κανέναν όρο. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι τα περιθώρια στενεύουν για «την ημέρα της κρίσης» εν όψει της 1ης Ιουνίου, λέγοντας ότι τυχόν αποτυχία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις αλλά και την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα. 

Πάντως, άτομα που παρακολουθούν τις συζητήσεις ανέφεραν ότι μία συμφωνία αρχίζει να παίρνει «σάρκα και οστά» με μία πιθανή συμφωνία να βασίζεται σε συγκράτηση των κρατικών δαπανών για αρκετά χρόνια. Ενδεχομένως να περιλαμβάνει και μεταρρυθμίσεις για τη διαδικασία έκδοσης αδειών μεγάλων προγραμμάτων καθώς και νέες προϋποθέσεις για τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν πιο επιφυλακτικό τόνο ως προς τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Τα «αγκάθια» στη συμφωνία για το όριο του χρέους

ΗΠΑ: Ή επίλυση της διαφοράς για το όριο του χρέους ή πάγωμα των αμοιβών προτείνει η Δημοκρατική Spanberger

Γέλεν: Μοναδική θετική έκβαση η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News