Business & Finance Τρίτη 13/02/2024, 16:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EE: Συζήτηση για κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες λόγω βοήθειας στη Ρωσία

EE: Συζήτηση για κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες λόγω βοήθειας στη Ρωσία

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επιβάλλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες.

Αναλυτικότερα οι εταιρείες που θα επηρεαστούν είναι εκείνες που η ΕΕ πιστεύει ότι βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, όπως είπαν τρεις αξιωματούχοι του μπλοκ στο CNBC.

Η ΕΕ εργάζεται πάνω στο 13ο πακέτο κυρώσεων στον απόηχο της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το οποίο θα μπορούσε να είναι έτοιμο αργότερα αυτόν τον μήνα για να σηματοδοτήσει τα δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου.

Ένας από τους αξιωματούχους της ΕΕ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης των συνομιλιών, δήλωσε: «Κινεζικές εταιρείες και οντότητες από άλλες τρίτες χώρες, που εμπλέκονται στην υποστήριξη της Ρωσίας για την παράκαμψη των κυρώσεων» θα εμφανιστούν στον επόμενο γύρο μέτρων που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση σε συνάντηση την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν υπογραμμίσει στο παρελθόν τη στενή σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε στο Νταβός ότι «η αποτυχία της Ρωσίας είναι επίσης οικονομική. Οι κυρώσεις έχουν αποσυνδέσει την οικονομία της από τη σύγχρονη τεχνολογία και την καινοτομία. Η Ρωσία εξαρτάται πλέον από την Κίνα».

Στοιχεία από τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο έδειξαν ότι η εμπορική σχέση της Κίνας με τη Ρωσία έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ των 240 δισ. δολαρίων το 2023, σύμφωνα με το Reuters. Τα στοιχεία έδειξαν αυξήσεις στις αγορές κινεζικών αυτοκινήτων και smartphone από τη Ρωσία.

Το CNBC ανέφερε τον Ιανουάριο ότι η Ρωσία εξακολουθεί να αποκτά δυτική τεχνολογία παρά τις συνεχιζόμενες κυρώσεις. Η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ολοένα και πιο σημαντικά στη διοχέτευση κρίσιμων εξαρτημάτων στη Ρωσία από τις δυτικές χώρες, σύμφωνα με έρευνα.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Bloomberg: Αποχωρούν τα ελληνικά τάνκερ από την αγορά του ρωσικού πετρελαίου

Το Μεσανατολικό στρέφει τα εμπορεύματα στα τρένα της Ρωσίας 

ΕΕ: Κυρώσεις στη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής διαμαντιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News