Business & Finance Πέμπτη 27/07/2023, 16:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: «Βγήκαμε εκτός τροχιάς- Καιρός να ξεκινήσουμε πάλι τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ»

Τουρκία: «Βγήκαμε εκτός τροχιάς- Καιρός να ξεκινήσουμε πάλι τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ»

Μεγάλος φαίνεται να είναι ο αντίκτυπος των ανορθόδοξων πολιτικών του Erdogan στην οικονομία της Τουρκίας, ο οποίος εκτείνεται μέχρι την επιθυμία επανέναρξης των συζητήσεων για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Με αυτόν τον τρόπο η γείτονα χώρα ευελπιστεί πως θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, δείχνοντας ένα τελείως διαφορετικό προφίλ το οποίο ξεκίνησε με την ανανέωση της οικονομικής ομάδας του Προέδρου, μετά τις εκλογές του Μάιου. 

«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε ένα ταξίδι που είναι τόσο σημαντικό όσον αφορά τον μετασχηματισμό μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mehmet Simsek σε μια σύνοδο κορυφής στην Αυστρία την Πέμπτη. «Αντιμετωπίζουμε την ΕΕ ως πηγή έμπνευσης για αλλαγή. Αυτή είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση».

Η Τουρκία «φλερτάρει» ξένους επενδυτές και χώρες για να συμβάλλουν στην τόνωση της προβληματικής οικονομίας της και στον τερματισμό μιας κρίσης κόστους ζωής που προκαλείται εν μέρει από τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Πολλοί επενδυτές έχουν κατηγορήσει χρόνια ανορθόδοξων δημοσιονομικών και νομισματικών πολιτικών υπό τον Erdogan- συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των επιτοκίων πολύ κάτω από το ρυθμό ανόδου των τιμών – για τα δεινά της Τουρκίας.

«Είχαμε μία δύσκολη δεκαετία»

Η Τουρκία είχε μια «δύσκολη δεκαετία», καθώς αντιμετώπισε «εσωτερικά ή περιφερειακά ζητήματα, τραύματα, προκλήσεις», είπε ο Simsek. «Ίσως βγήκαμε εκτός τροχιάς».

Τόνισε ότι η χώρα είναι προσηλωμένη στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις και το κλειδί βρίσκεται στο πώς αυτές θα προχωρήσουν. «Μεγάλο μέρος της συζήτησης περιστρέφεται γύρω από το τελικό ζητούμενο, εάν η Τουρκία πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ ή όχι. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι άσχετο», είπε.

Η ΕΕ και η Τουρκία ξεκίνησαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005. Αν και η διαδικασία σταμάτησε, η Τουρκία παρέμεινε βασικός οικονομικός και αμυντικός εταίρος για το μπλοκ. Οι δύο πλευρές έπρεπε επίσης να εργαστούν για το μεταναστευτικό, με την Τουρκία να αποτελεί μονοπάτι για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Αυτόν τον μήνα, σε ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων, ο Erdogan συμφώνησε να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και το τουρκικό κοινοβούλιο πρέπει ακόμη να επικυρώσει την απόφαση.

Σύμφωνα με τον Simsek τα πρώτα βήματα με την ΕΕ θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το να επιτραπεί ορισμένα τουρκικά γεωργικά αγαθά και υπηρεσίες να γίνουν μέρος της τελωνειακής ένωσης του μπλοκ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Πρώτη φορά ρεαλιστική πρόβλεψη: Πληθωρισμό 58% «βλέπει» η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Τουρκία: Πρώτη δημόσια εμφάνιση για τη νέα κεντρική τραπεζίτρια

Τουρκία: Μικρά βήματα στη νομισματική πολιτική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News