Business & Finance Τετάρτη 12/07/2023, 14:50
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικηγόρος Abramovich: Του επιβάλλονται κυρώσεις με βάση τη φήμη και όχι στοιχεία

Δικηγόρος Abramovich: Του επιβάλλονται κυρώσεις με βάση τη φήμη και όχι στοιχεία

Η επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Roman Abramovich για τους υποτιθέμενους δεσμούς του με τον Πρόεδρο Putin ήταν μια πολιτική κίνηση από τους ηγέτες του μπλοκ για να καταδικάσουν έναν διάσημο Ρώσο, δήλωσε ο δικηγόρος του σε δικαστήριο της ΕΕ.

Σε μια ακρόαση στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, η νομική ομάδα του Abramovich επέκρινε τους ισχυρισμούς ότι η προνομιακή σχέση του με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin του επέτρεψε να γίνει οικονομικά ισχυρός καθώς και το ότι η εταιρεία του παρέχει μια «σημαντική πηγή εσόδων» στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στο Ουκρανία.

Ο Abramovich συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ εν μέρει λόγω της φήμης του και όχι «βάσει αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε ο δικηγόρος Thierry Bontinck. 

Ο Abramovich είδε τα ταξίδια του να περιορίζονται και τα περιουσιακά του στοιχεία στην ΕΕ να παγώνουν αφού μπήκε στη λίστα κυρώσεων του μπλοκ τον Μάρτιο για τους υποτιθέμενους στενούς δεσμούς του με τον Putin και κατ’ επέκταση τις πολεμικές προσπάθειες της χώρας στην Ουκρανία. 

«Ένας μύθος έχει μεγαλώσει γύρω από την προσωπικότητα του Roman Abramovich», είπε ο Bontinck για τον υψηλού προφίλ πρώην ιδιοκτήτη της Ποδοσφαιρικής Ομάδας Τσέλσι. Δεν είχε ποτέ «την πιθανότητα να αποφύγει να τεθεί υπό περιοριστικά μέτρα», είπε ο δικηγόρος του.   

Να σημειωθεί ότι ο 56χρονος Abramovich, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία που έγινε ευρέως γνωστός μετά την πώληση της πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στην κρατική Gazprom για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005. Ο δισεκατομμυριούχος αναγκάστηκε να πουλήσει την Τσέλσι για 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, τερματίζοντας σχεδόν δύο δεκαετίες ως ιδιοκτήτης της ομάδας του Δυτικού Λονδίνου. Η ΕΕ ακολούθησε κυρώσεις μέρες αργότερα.

Ως μέτοχος του ομίλου χάλυβα Evraz, ενός από τους μεγαλύτερους φορολογούμενους της Ρωσίας, είναι κορυφαίος Ρώσος επιχειρηματίας. Ο Evraz, ωστόσο, έχει δηλώσει προηγουμένως όπως μεταδίδει το Bloomberg, ότι η μονάδα του East Metals AG «ούτε συνεργάζεται ούτε προμηθεύει αγαθά για ρωσικούς στρατιωτικούς σκοπούς», ούτε παρέχει χρηματοδότηση σε «οποιονδήποτε εκτός του Evraz».

Ο Abramovich διατηρεί επίσης «στενές και εγκάρδιες» σχέσεις με τον Πρόεδρο Putin και «ωφελήθηκε σαφώς από την αφύσικα στενή σχέση του με τον Putin», σύμφωνα με δικηγόρο του μπλοκ.  

Οι κυρώσεις της ΕΕ έπληξαν τον Abramovich και μερικούς άλλους Ρώσους δισεκατομμυριούχους και ολιγάρχες λίγο μετά την εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο, παγώνοντας τα περιουσιακά του στοιχεία και περιορίζοντας τα ταξίδια σε ολόκληρο το μπλοκ. Ο πρώην μεγιστάνας της Τσέλσι παρέμεινε στο Νεμτσίνοβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Ο Abramovich είναι ένας από τους πολλούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους που του έχουν επιβληθεί κυρώσεις, οι οποίοι έχουν αμφισβητήσει τις κυρώσεις εναντίον τους στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα, ένας δικηγόρος του Mikail Fridman είπε ότι η ζωή του ολιγάρχη είχε «καταστραφεί» από τους περιορισμούς της ΕΕ. 

Ενώ ο Abramovich σταμάτησε να καταδικάζει ρητά την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπός του είπε πέρυσι ότι η ουκρανική κυβέρνηση προσπάθησε να ζητήσει τη βοήθεια του Abramovich για «την επίτευξη ειρηνικής λύσης» εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Ο Abramovich είχε συμφωνήσει με το αίτημα της Ουκρανίας να βοηθήσει στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για όσους διέφυγαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ο δικηγόρος του.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News