Business & Finance Σάββατο 17/02/2024, 13:15
BUSINESS & FINANCE

Ε.Ε.: Η απειλή Τραμπ επισπεύδει την κεφαλαιακή ένωση

Ε.Ε.: Η απειλή Τραμπ επισπεύδει την κεφαλαιακή ένωση

Βυθισμένη σε μια παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση και αντιμετωπίζοντας την προοπτική επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η ΕΕ βάζει ξανά στο τραπέζι το σχέδιο για να ενώσει τις διαφορετικές κεφαλαιαγορές της.

Η λεγόμενη Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα υποχρεώσεων για τους αξιωματούχους που προσπαθούν να εμβαθύνουν την ενιαία αγορά της ΕΕ και να εξασφαλίσουν ισχυρότερες επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη. Αλλά το έργο, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, έχει επανειλημμένα σκοντάψει σε εθνικά συμφέροντα ή έχει επισκιαστεί από πιο επείγουσες εργασίες για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία του Covid.

Τώρα όμως υπάρχει μία επιτακτική ανάγκη για προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την χρηματοδότηση των επενδύσεων που χρειάζεται η κλιματική μετάβαση και για να τονωθεί γενικότερα μια οικονομία που χάνει τη δυναμική της. Οι αξιωματούχοι πρέπει επίσης να διαχειριστούν τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, υπό τον κίνδυνο ανάδειξης κομμάτων που παραδοσιακά αντιτίθενται στη μεγαλύτερη ενοποίηση.

Υπό την αίσθηση του επείγοντος όμως τώρα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε τον περασμένο μήνα την ενιαία αγορά ως τον καλύτερο τρόπο για τη θωράκιση της οικονομίας της Ευρώπης σε περίπτωση διαταραχών από μία νέα προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ. 

Ήδη, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δήλωσαν ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί επειγόντως η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω παγκοσμίως όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών της.

Η τελευταία λίστα προτεραιοτήτων για μεταρρυθμίσεις, η οποία θα συζητηθεί σε άτυπη συνάντηση των οικονομικών αξιωματούχων της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, επικεντρώνεται στην αρχιτεκτονική των ροών κεφαλαίων σε όλη την Ευρώπη, την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τη βελτίωση της πρόσβασης σε αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα για ιδιώτες.

«Η CMU θα μπορούσε να ενισχύσει τον διασυνοριακό ιδιωτικό καταμερισμό κινδύνων, να μειώσει την εξάρτηση από την τραπεζική χρηματοδότηση και να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της κατανομής κεφαλαίων, προωθώντας υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και ολοκλήρωση στην Ευρωζώνη», έγραψαν σε πρόσφατη έκθεση οι οικονομολόγοι της Allianz με επικεφαλής τον Ludovic Subran. «Για να αποκαταστήσει το συνολικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ, το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τα εμπόδια στην αύξηση της παραγωγικότητας».

Παρόλο που αυξάνεται η ώθηση για ανάληψη δράσης, είναι απίθανο μια βαθύτερη ένωση να προσφέρει μια γρήγορη λύση για τα οικονομικά δεινά της περιοχής. Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθεί ελαφρά μόνο στο 0,8% φέτος από 0,5% το 2023, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μία από τις βασικές ιδέες που προτάθηκαν από την Λαγκάρντ, είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής έκδοσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για να ξεπεραστεί το συνονθύλευμα των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Ένας άλλος στόχος για την προώθηση της CMU είναι η παροχή μεγαλύτερης επιλογής χρηματοδότησης για τις εταιρείες, ώστε να μην αναγκαστούν να στραφούν σε ξένες αγορές όπως οι ΗΠΑ.

Και άλλοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Μπούντεσμπανκ, Χοακίμ Νάγκελ, συμμετείχαν στο κάλεσμα συγκέντρωσης για CMU τις τελευταίες ημέρες. Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου την Πέμπτη, είπε ότι θα διευκολύνει τη δουλειά της ΕΚΤ εξισώνοντας τον αντίκτυπο της πολιτικής σε διάφορες χώρες, καθώς και ενισχύοντας την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ Ιζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε ότι πιο ολοκληρωμένες κεφαλαιαγορές θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρόσβαση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, περιέγραψε την προοπτική ανάπτυξης στη χώρα του φέτος κατά μόλις 0,2% ως «άκρως δυσάρεστη», υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αδράνεια θα έχει τίμημα. Αναγνώρισε ότι οι ιδιωτικές κεφαλαιαγορές θα πρέπει να συμμετέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι μέχρι τώρα για να ανακόψουν την ενεργειακή μετάβαση.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον Τραμπ

Σπαζοκεφαλιά για Ευρωπαίους μια νέα θητεία Τραμπ

Trump: Παρέμβαση για τα επιτόκια και «αυτοαναφορική» εκτίμηση για τη Wall Street

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News