ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο οίκος Christie’s ακυρώνει τη δημοπρασία κοσμημάτων που συνδέονται με ναζί

Ο οίκος Christie’s ακυρώνει τη δημοπρασία κοσμημάτων που συνδέονται με ναζί

Η πώληση περισσότερων από 400 κοσμημάτων που κάποτε ανήκαν στην αείμνηστη συλλέκτη έργων τέχνης Heidi Horten έσπασε ρεκόρ σε μια σειρά δημοπρασιών νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, εν μέσω συνεχιζόμενης κριτικής από εβραϊκές ομάδες υπεράσπισης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την πηγή του πλούτου της Αυστριακού δισεκατομμυριούχου, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ακύρωσε το τελευταίο μέρος της αμφιλεγόμενης πώλησης.

Ο πρώην σύζυγος της Horten, ο Helmut, έγινε για πρώτη φορά πλούσιος στη ναζιστική Γερμανία αγοράζοντας εβραϊκές επιχειρήσεις «που πωλούνταν υπό πίεση», γεγονός που αναγνώρισε ο οίκος Christie’s στον κατάλογο πωλήσεών του, ενώ αρχικά τον είχε περιγράψει απλώς ως «Γερμανό επιχειρηματία» σε δελτία τύπου.

Ο οίκος Christie’s ακυρώνει τη δημοπρασία κοσμημάτων που συνδέονται με ναζί-1

Η ακύρωση της δημοπρασίας, αφορά περίπου 300 αντικείμενα τα οποία θα πωλούνταν διαδικτυακά τον Νοέμβριο.

Τα πρώτα τρία μέρη της πώλησης – δύο διαζώσης δημοπρασίες στη Γενεύη και μια διαδικτυακή- συγκέντρωσαν συνολικά 201 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο για να γίνουν η πιο ακριβή ιδιωτική συλλογή κοσμημάτων που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι ο οίκος Christie’s είχε αρχικά προβλέψει ότι ολόκληρη η συλλογή της Horten, με περισσότερα από 700 κοσμήματα, θα πωλούνταν για πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια.

Το Holocaust Art Restitution Project, μια ομάδα έρευνας και υπεράσπισης με έδρα την Ουάσιγκτον, περιέγραψε την απόφαση ως «μια νίκη για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος».

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η συλλογή κοσμημάτων αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ δημοπρασιών

Στον ιδιωτικό κόσμο ενός αστέρα: Σε δημοπρασία οι «θησαυροί» του Freddie Mercury

Νόμισμα με 6.426 διαμάντια τιμά τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News