ΑΡΙΘΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε σε δημοπρασία για 38,1 εκατ. δολάρια

Εβραϊκή Βίβλος πωλήθηκε σε δημοπρασία για 38,1 εκατ. δολάρια

Η αρχαιότερη και πληρέστερη εβραϊκή Βίβλος στον κόσμο πουλήθηκε για 38,1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s, μια από τις υψηλότερες τιμές που έχει ποτέ πουληθεί βιβλίο ή έγγραφο, μέσω δημοπρασίας.

Η νικητήρια προσφορά για τον Codex Sassoon, όπως είναι η ονομασία της βίβλου, έγινε μέσω δωρεάς του Alfred H. Moses, ενός πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ και προέδρου της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, ο οποίος την παραδίδει στο Μουσείο Εβραϊκού Λαού στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η τιμή ξεπερνά τα 30,8 εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν το 1994 για το χειρόγραφο του Leonardo da Vinci. Αλλά δεν έφτασε τα εκτιμώμενα 50 εκατομμύρια δολάρια που πίστευε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s, τον Φεβρουάριο. 

Επιπλέον το ποσό είναι μικρότερο από τα 43,2 εκατ. δολάρια που δόθηκαν το 2021 για μια πρώτη έκδοση του Συντάγματος των ΗΠΑ, το παγκόσμιο ρεκόρ για οποιοδήποτε βιβλίο ή έγγραφο.

Ο Codex Sassoon, που γράφτηκε γύρω στο 900, πήρε το όνομά του από έναν προηγούμενο ιδιοκτήτη, τον David Solomon Sassoon, ο οποίος απέκτησε τη Βίβλο το 1929. 

Το έγγραφο προσφέρει έναν κρίσιμο σύνδεσμο που γεφυρώνει την εβραϊκή προφορική παράδοση με τη σύγχρονη εβραϊκή Βίβλο.

Ο υπεύθυνος δημοπρασίας είπε ότι ο Codex Sassoon είχε χρονολογηθεί είτε στα τέλη του 9ου είτε στις αρχές του 10ου αιώνα τόσο για επιστημονικούς όσο και για παλαιογραφικούς λόγους και περιέχει σχεδόν ολόκληρη τη Βίβλο. Τα παλαιότερα αντίγραφα Βιβλικού κειμένου που βρέθηκαν ποτέ ήταν τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε σπηλιές το 1947.

Η Εβραϊκή Βίβλος περιέχει 24 ξεχωριστά βιβλία οργανωμένα σε τρία μέρη — την Πεντάτευχο, τους Προφήτες και τα Γράμματα. Ξεκινώντας από το βιβλίο της Γένεσης και τελειώνοντας με τα Χρονικά, η Εβραϊκή Βίβλος είναι θεμελιώδης για τον Ιουδαϊσμό, καθώς και για τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ένα τόσο σπάνιο Patek Philippe: Το ροζ ρολόι που μπορεί να «πιάσει» έως 4,5 εκατ.

Η στέψη του Καρόλου σε αριθμούς: Είναι θετική για τη βρετανική οικονομία;

Αυτή η συλλογή κοσμημάτων αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ δημοπρασιών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News