Σαν Σήμερα Σάββατο 12/03/2022, 08:45
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Mπέρναρντ Μάντοφ: Ο «Μάγος της Wall Street» και η «απάτη του αιώνα»

Mπέρναρντ Μάντοφ: Ο «Μάγος της Wall Street» και η «απάτη του αιώνα»

12 Μαρτίου 2009:

Ο Μπερναρντ Μάντοφ παραδέχεται την ενοχή του για τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία της Wall Street και ίσως και τη μεγαλύτερη στον κόσμο. 

Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 150 ετών για απάτη δισεκατομμυρίων. Yπήρξε εμπνευστής του πιο κερδοφόρου σχήματος Ponzi στην ιστορία και διετέλεσε διευθυντής του χρηματιστηρίου Nasdaq. Οι «ικανότητές» του του χάρισαν το προσωνύμιο ο «Μάγος της Wall Street». 

Οι ζημιές που υπέστησαν θεσμικοί επενδυτές και μεγάλες τράπεζες παγκοσμίως είχαν φτάσει τα 50 δισ. δολάρια από τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη στην ιστορία. Μερικά θύματα έχασαν τα πάντα. Πολλοί προέρχονταν από την εβραϊκή κοινότητα, όπου ο Μάντοφ ήταν μεγάλος φιλάνθρωπος.

Με το σύστημα Ponzi υποσχόταν απόδοση 50% σε επενδύσεις μέσα σε μόλις 90 ημέρες. Στα σχήματα αυτά υπάρχει ένας κεντρικός διαχειριστής, που έχει ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο. Χρησιμοποιεί τα κεφάλαια νεοεισερχόμενων πελατών για να πληρώσουν τις αποδόσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί στους παλαιότερους. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση εμφανίζεται νόμιμη και επικερδής, χωρίς στην πραγματικότητα να παράγεται κέρδος από τις επενδύσεις. Ο ιθύνων νους βάζει στην τσέπη του ό,τι περισσεύει για να πλουτίσει, αλλά και να επεκτείνει το σχήμα του. 

Τους περισσότερους πελάτες ο Αμερικανός χρηματιστής τους γνώριζε προσωπικά από κοινωνικές εκδηλώσεις όπου παρευρισκόταν με τη σύζυγό του. Η εταιρεία του παρουσιαζόταν ως «κεκλεισμένων των θυρών» και τα νέα μέλη προστίθεντο μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Τα αξιότιμα μέλη της «κοινωνίας Μάντοφ» λειτουργούσε ως πολύ ισχυρό θέλγητρο στην προσέλκυση νέων πελατών.

Ένας ακόμη βασικός λόγος που οι επενδυτές έδειχναν τυφλή εμπιστοσύνη στον κ. Μάντοφ ήταν ότι πρόκειται για έναν καταξιωμένο επενδυτικό σύμβουλο της Wall Street – υπερβολικά καταξιωμένο για να τον αγγίξει η συμφορά.

Η απάτη του Μάντοφ αποκαλύφθηκε στις αρχές το 2008 από τους δύο γιους του, οι οποίοι δεν ήταν μέρος του σχεδίου. Ο ένας εκ των δύο, ο Μαρκ Μάντοφ, αυτοκτόνησε το 2010. Βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη.

Τόσο οι συνήγοροι του Μάντοφ όσο κι ο ίδιος ο κατηγορούμενος είχαν ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους από τους οποίους καταχράστηκε μεγάλα ποσά, ενώ παρακάλεσε το δικαστήριο να του επιβάλει 12ετή κάθειρξη, «ώστε τα τελευταία έτη της ζωής του να είναι ελεύθερος».

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Νέα απάτη αλά Tinder Swindler με crypto: Πουλάνε αγάπη και κλέβουν περιουσίες

Το νεκροταφείο των πεθαμένων κρυπτονομισμάτων και η mega απάτη του OneCoin

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News