The New York Times Παρασκευή 11/03/2022, 07:09 KEVIN ROOSE
THE NEW YORK TIMES

Νέα απάτη αλά Tinder Swindler με crypto: Πουλάνε αγάπη και κλέβουν περιουσίες

Νέα απάτη αλά Tinder Swindler με crypto: Πουλάνε αγάπη και κλέβουν περιουσίες

Tον γνώρισε στο dating app Hinge και φαινόταν να είναι ο τέλειος άνδρας.

Ήταν ένας ωραίος αρχιτέκτονας από την Κίνα που έμενε στο Μέριλαντ. Δεν είχαν συναντηθεί ποτέ από κοντά, αλλά έστελναν μηνύματα ο ένας στον άλλον εδώ και μήνες και εκείνη τον είχε ερωτευτεί. Αυτός την αποκαλούσε «καρδούλα μου» και της είπε ότι σκόπευε να την πάει στην Κίνα να γνωρίσει την οικογένειά του.

Όταν λοιπόν ο άνδρας, ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα Ζε Ζάο, είπε στη Θο Βου ότι μπορούσε να τη βοηθήσει να βγάλει χρήματα στην αγορά κρυπτονομισμάτων, της κίνησε το ενδιαφέρον.

«Είχα ακούσει πολλά για τα crypto στις ειδήσεις. Είμαι περίεργη και φάνηκε ότι ήξερε πολλά για τις συναλλαγές με αυτά» αναφέρει η γυναίκα.

Ωστόσο, ο άνδρας δεν προσπαθούσε να βοηθήσει την κ. Βου. Την είχε παγιδεύσει σε μια απάτη η οποία γίνεται όλο και πιο κοινή.

Μέσα σε εβδομάδες, η 33χρονη Βου είχε στείλει πάνω από 300.000 δολάρια σε Bitcoin, σχεδόν όλη την περιουσία της, σε μια διεύθυνση που ο κ. Ζάο της είπε ότι συνδέεται με έναν λογαριασμό στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων OSL του Χονγκ Κονγκ. Η ιστοσελίδα φαινόταν αληθινή και έδειχνε μάλιστα πώς άλλαζε το υπόλοιπο της κ. Βου, καθώς η τιμή του Bitcoin αυξανόταν και έπεφτε.

Ο κ. Ζάο είχε υποσχεθεί ότι οι επενδύσεις της σε crypto θα τους βοηθούσαν να παντρευτούν.

«Μπορούμε να βγάλουμε περισσότερα λεφτά στο OSL και να πάμε για μήνα του μέλιτος», της είπε.

Όμως, δεν υπήρχε ούτε μήνας του μέλιτος, ούτε απροσδόκητα κέρδη από τα crypto. Αντί να μπουν στον – υποτιθέμενο – προσωπικό της λογαριασμό, τα χρήματα της κ. Βου πήγαν κατευθείαν στο ψηφιακό πορτοφόλι του απατεώνα. Στη συνέχεια, εκείνος εξαφανίστηκε.

«Νόμιζα ότι τον ήξερα. Ήταν όλα ένα ψέμα» ανέφερε η γυναίκα.

Τα romance scams (κυριολεκτικά, απάτες αγάπης) – ένας όρος για τις διαδικτυακές απάτες όπου κάποιος/α προσποιείται ότι είναι ερωτευμένος/η για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του θύματος – έχουν αυξηθεί με την πανδημία. Το ίδιο και οι τιμές των κρυπτονομισμάτων. Έτσι, τα crypto γίνονται χρήσιμο εργαλείο στα χέρια εγκληματιών.

Περίπου 56.000 τέτοιες απάτες, με συνολικές απώλειες της τάξης των 139 εκατ. δολαρίων, καταγράφηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ πέρσι, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας. Οι αναφορές είναι σχεδόν διπλάσιες με αυτές που έλαβε η υπηρεσία πέρσι. Σε ενημερωτικό σημείωμα από το περασμένο φθινόπωρο, το FBI προειδοποίησε ότι οι ρομαντικές απάτες με crypto αναδεικνύονται σε μείζονα κατηγορία του κυβερνοεγκλήματος, με περισσότερα από 1.800 περιστατικά να έχουν αναφερθεί τους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Η Τζειν Λι, ερευνήτρια στην εταιρεία πρόληψης απατών Sift, άρχισε να ασχολείται με αυτές τις απάτες πέρσι. Εγγράφηκε σε πολλά δημοφιλή dating apps και γρήγορα έγινε «match» με άντρες που προσπαθούσαν να τις δώσουν επενδυτικές συμβουλές.

«Ο κόσμος αισθάνεται μοναξιά λόγω της πανδημίας και τα crypto είναι πολύ της μόδας τώρα», αναφέρει.

Η Νίκι Χάτσινσον, 24χρονη παραγωγός μέσων κοινωνικής δικτύωσης από το Τενεσί, έπεσε θύμα μιας τέτοιας απάτης πέρσι. Έγινε «match» στο Hinge με έναν άνδρα που τον έλεγαν Χάο.

Η νεαρή είχε μόλις κληρονομήσει περίπου 300.000 δολάρια από την πώληση του σπιτιού των παιδικών της χρόνων. Ο Χάο τής πρότεινε να επενδύσει αυτά τα χρήματα στα κρυπτονομίσματα.

Αφού επένδυσε όλα αυτά τα χρήματα, πήρε δάνειο και συνέχισε να επενδύει.

Τον Δεκέμβριο, η 24χρονη άρχισε να έχει υποψίες όταν προσπάθησε να σηκώσει χρήματα από τον λογαριασμό της. Η συναλλαγή απέτυχε και από την εξυπηρέτηση πελατών τής είπαν ότι ο λογαριασμός της θα «παγώσει» αν δεν πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε φόρους. Ο Χάο δεν της απαντούσε στα μηνύματα.

Τώρα, η κ. Χάτσινσον προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. Μαζί με τον πατέρα της ζουν σε ένα τροχόσπιτο – ένα από τα λίγα περιουσιακά στοιχεία που τους έχουν απομείνει.

«Ακούς όλες αυτές τις ιστορίες για ανθρώπους που έγιναν εκατομμυριούχοι. Νόμιζα ότι τα κρυπτονομίσματα είναι η νέα μόδα και πρέπει να ασχοληθώ και εγώ» σημείωσε.

Copyright:
2021 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα κάνετε ένα ασφαλές dating από το διαδίκτυο

Γιατί τα κρυπτονομίσματα δημιουργούν νέα προβλήματα στα… διαζύγια

Τα dating apps στηρίζουν μια ολόκληρη γενιά singles

Έχετε και κρυπτονομίσματα και dating app; Τότε είστε τυχεροί

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News