The New York Times Τετάρτη 21/04/2021, 12:22 SARAH LYALL
THE NEW YORK TIMES

Τι κάνουν οπαδοί και haters τώρα που σίγησε ο Τραμπ στο Twitter;

Τι κάνουν οπαδοί και haters τώρα που σίγησε ο Τραμπ στο Twitter;

Ποιος είναι αυτός ο ήχος που έρχεται από το Twitter αυτές τις ημέρες; Ο ήχος της σιωπής. Και συγκεκριμένα της σιωπής του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. «Η πίεσή μου έχει πέσει 20 μονάδες» λέει ο κ. Καβάλι, 71 ετών, που ήταν εθισμένος στο να ακολουθεί τον Τραμπ στο Twitter αν και τον απεχθανόταν, έως ότου το μέσο έδειξε την πόρτα της εξόδου στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο. 

Φαίνεται σαν ήταν χθες ή σε άλλους σαν να έχουν περάσει χρόνια η εποχή που ο Τραμπ κυριαρχούσε στο Twitter, παίνευε εαυτόν και εξαπέλυε επιθέσεις στους εχθρούς του σε ένα ατελείωτο κύμα αναρτήσεων με κακή γραμματική, σύνταξη, ορθογραφικά λάθη, ενοχλητικά ΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, που γοήτευαν ή τρόμαζαν την Αμερική. Όλα αυτά τελείωσαν στις 8 Ιανουαρίου, δύο ημέρες αφότου ένας όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο σε μία προσπάθεια να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών. 

Περισσότερες από 100 ημέρες έχουν περάσει από την απαγόρευση εκείνη του Ιανουαρίου. Για τον Ματ Λις, 29 ετών, καθηγητή μουσικής στην Πενσιλβάνια, η αποπομπή Τραμπ από το Twitter καθάρισε την ατμόσφαιρα. «Είναι σαν να έχεις μία πόλη πνιγμένη στο νέφος και ξαφνικά να ξυπνάς μία ημέρα και ο ουρανός να είναι γαλανός, τα πουλιά να κελαηδούν και εσύ να μπορείς να πάρεις βαθιές, μη τοξικές ανάσες».  

Παρόλα αυτά για εκατομμύρια πιστούς ακολούθους του Τραμπ η σιωπή του η σιωπή αυτή σημαίνει την απώλεια του μεγαλύτερου όπλου τους στη μάχη κατά της αριστεράς. «Μου λείπει μία ισχυρή, συντηρητική φωνή με άποψη στο Twitter» λέει η Κέλι Κλομπς, 39 ετών, διευθυντικό στέλεχος επιχείρησης από το Γουισκόνσιν. «Άλλοι άνθρωποι επιτρέπεται να μιλούν ελεύθερα, να λένε αυτό που πιστεύουν και δεν τους έχει απαγορεύσει κανείς την παρουσία στο Twitter». 

Είτε το αγαπούσε κανείς είτε το μισούσε ήταν αδύνατο να αγνοήσει το feed του κ. Τραμπ στο Twitter, το οποίο περνούσε από την πλατφόρμα απευθείας στον ψυχισμό της Αμερικής. Τα τιτιβίσματά του αναπαράγονταν, αναλύονταν, επικρίνονταν, επαινούνταν ή γίνοταν αντικείμενο διακωμώδησης σε μέσα ενημέρωσης και ανά το Διαδίκτυο. 

Ο Σεθ Νόρχολμ, καθηγητής ψυχιατρικής στο Wayne State University School of Medicine του Ντιτρόιτ λέει ότι το Twitter είχε προσφέρει στον Τραμπ ένα φόρουμ να εκδηλώνει τη δυσφορία και τον θυμό του σε 24ωρη βάση. Κάθε φορά που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά κεφαλαία γράμματα, λέει ο καθηγητής, ήταν σαν να «φωνάζει ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς» στους Αμερικανούς. 

Ο Τραμπ αρνήθηκε να φύγει ήσυχα. Έχει στήσει ένα είδους προεδρικό γραφείο στην εξορία, στο Mar-a- Lago, το θέρετρό του στη Φλόριντα, από το οποίο εκδίδει ανακοινώσεις. «Είναι σαν είσαι σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά κάθε λίγο και λιγάκι ο πρώην σου να εμφανίζεται για να σου θυμίσει ότι “είμαι ακόμη εδώ”. Να σου τονίζει ότι δεν έχει εξαφανιστεί από τη ζωή σου, αλλά μένει στο υπόγειο» σχολιάζει ο καθηγητής Νόρχολμ. «Δεν ξέρουμε εάν θα εμφανιστεί ή όχι ή εάν απλά θα συνεχίσει να είναι ο τύπος στο υπόγειο, που κάνει θόρυβο». 

Ο Τζο Γουόλς, πρώην υποστηρικτής του Τραμπ, που τώρα έχει στο ραδιόφωνο μία εκπομπή κατά του Τραμπ, λέει ότι ακόμη και ορισμένοι άνθρωποι που μισούσαν τον πρώην πρόεδρο υποφέρουν από την απόσυρσή του. «Καταλαβαίνω ότι είναι cool να πει κανείς πως θα αγνοήσει τον πρώη. Αλλά σε πολλούς ανθρώπους λείπει το γεγονός ότι δεν μπορούν να τον επικρίνουν ή να μιλούν για αυτόν καθημερινά» λέει. «Έχουμε όλοι την τάση να επιλέγουμε τις φατρίες μας. Και ο Τραμπ έκανε τις διαχωριστικές γραμμές αυτές πολύ εύκολες. Το να πεις ποια είναι η άποψή σου για το σχέδιο του Μπάιντεν για τις υποδομές, όμως, είναι λίγο πιο δύσκολο». 

Copyright:
2021 The New York Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News