Σαν Σήμερα Τετάρτη 15/12/2021, 07:08
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο χρυσός χίπης και το κομμένο αυτί: Γιατί ο πλουσιότερος της γης αρνήθηκε να πληρώσει τους απαγωγείς του εγγονού του

Ο χρυσός χίπης και το κομμένο αυτί: Γιατί ο πλουσιότερος της γης αρνήθηκε να πληρώσει τους απαγωγείς του εγγονού του

15 Δεκεμβρίου 1973 

Όταν η καλαβρέζικη μαφία έβαλε στο μάτι τον εγγονό του πλουσιότερου ανθρώπου της γης, πίστεψε πως αυτή η απαγωγή θα ήταν μια εύκολη και γρήγορη δουλειά.  Αυτό που δεν γνώριζαν οι απαγωγείς, όμως, ήταν πως απευθύνονταν σε έναν  δισεκατομμυριούχο που φημολογείται ότι είχε εγκαταστήσει μέχρι και τηλέφωνο με κερματοδέκτη στο σπίτι του, για να μην πληρώνει τα τηλεφωνήματα που έκαναν οι επισκέπτες του. Τελικά, χρειάστηκαν πέντε μήνες και ένα κομμένο αυτί για να επιστρέψει το χρυσό αγόρι στο σπίτι του. 

Ο John Paul Getty III, της αμερικανικής δυναστείας που ίδρυσε την Getty Oil και αργότερα το J. Paul Getty Museum του Λος Άντζελες και έδωσε το όνομά της στο πρακτορείο φωτογραφιών Getty Images, ήταν μόλις 16 ετών όταν η ζωή του σημαδεύτηκε από την τραγωδία. 

Ήταν το 1973 και ο νεαρός Getty ζούσε ήδη μόνος του στη Ρώμη. Είχε κάνει την προσωπική του επανάσταση και αφότου παράτησε το σχολείο, ζούσε μία μποέμικη ζωή, περνώντας τις μέρες και τις νύχτες του σε πάρτι και πολιτικές διαδηλώσεις. 

Οι γονείς του είχαν χωρίσει μία δεκαετία νωρίτερα και ο παππούς Getty είχε αποκόψει οικονομικά την οικογένεια. Έτσι, ο Paul χρηματοδοτούσε αυτό το εναλλακτικό lifestyle του φτιάχνοντας και πουλώντας έργα τέχνης και κοσμήματα. Μπορεί να μην είχε τα δισεκατομμύρια των Getty, είχε όμως ακόμα το όνομα των Getty και απασχολούσε κάθε τόσο τις εφημερίδες της Ρώμης, οι οποίες τον αποκαλούσαν «ο χρυσός χίπης». 

Γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 10ης Ιουλίου, ο Paul περπατούσε προς το σπίτι του, έπειτα από ξενύχτι, όταν ένα αυτοκίνητο σταμάτησε πλάι του. «Συγνώμη, signore. Είσαι ο Paul Getty;», τον ρώτησε ο οδηγός. Όταν εκείνος απάντησε θετικά, τον αναισθητοποίησαν με χλωροφόρμιο και τον φυγάδευσαν από τη Ρώμη. Κανείς δεν είχε δει το παραμικρό. 

Δύο ημέρες αργότερα, οι απαγωγείς τηλεφώνησαν στη μητέρα του, την Gail, για να την ενημερώσουν ότι είχαν τον γιο της. Ακολούθησε ένα γράμμα για λύτρα, στο κλασικό στυλ με τα κομμένα γράμματα από περιοδικά, στο οποίο της αποκάλυπταν ότι ήθελαν σχεδόν 17 εκατ. δολάρια για να τον αφήσουν ελεύθερο. 

Η Gail δεν είχε τα χρήματα, αφού είχε κερδίσει την επιμέλεια των παιδιών, χάνοντας όμως τα πλούτη της οικογένειας του πρώην συζύγου της. Όταν το είπε στους απαγωγείς, εκείνοι της ζήτησαν το προφανές: Να απευθυνθεί στον πρώην πεθερό της, J. Paul Getty, για βοήθεια. 

Άλλωστε, ο Getty είχε μία περιουσία 2 δισ. δολαρίων τότε (πάνω από 12 δισ. δολάρια σε σημερινά χρήματα), επομένως αυτά που ζητούσαν οι απαγωγείς ήταν σταγόνα στον ωκεανό. 

Ο χρυσός χίπης και το κομμένο αυτί: Γιατί ο πλουσιότερος της γης αρνήθηκε να πληρώσει τους απαγωγείς του εγγονού του-1
Ο J. Paul Getty  (φωτ.: AP)

Κανείς φαντάζεται, λοιπόν, την έκπληξη των απαγωγέων όταν ο μεγιστάνας του πετρελαίου αρνήθηκε να πληρώσει τα λύτρα του εγγονού του. Ο ίδιος πίστευε ότι ήταν ένα κόλπο που είχε στήσει ο Paul, κάτι που αρχικά υποψιάζονταν και οι δημοσιογράφοι, που παρακολουθούσαν κάθε δευτερόλεπτο αυτής της ιστορίας. 

Όμως ακόμα και όταν έγινε σαφές ότι η απαγωγή ήταν αληθινή, ο Getty ήταν αμετακίνητος. Δεν δεχόταν καν να απαντήσει στα τηλεφωνήματα της Gail. «Έχω 14 εγγόνια και εάν πληρώσω μία δεκάρα τώρα, τότε θα έχω 14 απαχθέντα εγγόνια», είπε στις εφημερίδες. 

Οι κακοποιοί κρατούσαν τον νεαρό κληρονόμο στην εξοχή, στη νότια Ιταλία, και καθώς οι μήνες περνούσαν, οι αρχικοί απαγωγείς έχαναν την υπομονή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι να πουλήσουν τις θέσεις τους στην επιχείρηση σε άλλους. Πιο σκληροί και με πιο στενούς δεσμούς με τη μαφία, αυτοί αποφάσισαν να επιταχύνουν τις εξελίξεις. 

Ένα πρωινό του Οκτωβρίου, έδωσαν στον Paul να πιει αλκοόλ και μετά άρχισαν να τον κουρεύουν. Όταν ένας μασκοφόρος απαγωγέας άρχισε να τρίβει οινόπνευμα πίσω από το δεξί του αυτί, ο Paul κατάλαβε τι επρόκειτο να συμβεί. Οι κακοποιοί έκοψαν το αυτί του και το έστειλαν με το ταχυδρομείο στα γραφεία μίας εφημερίδας. 

Μοιάζει απίστευτο και όμως είναι αληθινό: Τα ιταλικά ταχυδρομεία βρίσκονταν σε απεργία και έτσι το αυτί άργησε τρεις εβδομάδες να φτάσει στον παραλήπτη του. Όμως όταν παραδόθηκε, η οικογένεια Getty αμέσως ανέλαβε δράση. 

Έπειτα από διαπραγματεύσεις, τα λύτρα έπεσαν στα 3 εκατ. δολάρια. Ο Getty συμφώνησε να πληρώσει τα 2 εκατομμύρια, δηλαδή το ανώτερο ποσό που μπορούσε να εκπέσει από τους φόρους του. Ο γιος του, ο πατέρας του Paul, θα πλήρωνε ένα ακόμα εκατομμύριο, το οποίο ο ίδιος ο Getty θα του δάνειζε με τόκο 4%. 

Ο χρυσός χίπης και το κομμένο αυτί: Γιατί ο πλουσιότερος της γης αρνήθηκε να πληρώσει τους απαγωγείς του εγγονού του-2
Ο Paul Getty με τη μητέρα του, στο περιπολικό, μετά την απελευθέρωσή του. (φωτ.: AP)

Η πληρωμή των λύτρων έγινε με επιτυχία και ο Paul αφέθηκε ελεύθερος στις 15 Δεκεμβρίου. Ήταν σε κακή κατάσταση, ενώ έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στη σκιά του εφιάλτη των νεαρών του χρόνων. 

Ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του, σε ηλικία 18 ετών, παντρεύτηκε την Gisela Zacher, που ήταν έξι χρόνια μεγαλύτερη του. Απέκτησαν ένα γιο. Βυθισμένος στις εξαρτήσεις, ο Paul έπαθε εγκεφαλικό που προκλήθηκε από τα ναρκωτικά, το 1981. Έμεινε παράλυτος και χρειαζόταν φροντίδα για το υπόλοιπο της ζωής του. Η μητέρα του, Gail, ήταν αυτή που βρέθηκε στο πλευρό του έως τον θάνατό του, σε ηλικία 54 ετών.

Όταν το 2011 οι New York Times δημοσίευσαν τη νεκρολογία του, ο τίτλος τα έλεγε όλα: «Πέθανε σε ηλικία 54 ετών ο J. Paul Getty III, που του είχαν κόψει το αυτί οι απαγωγείς». 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ivy Getty: Στην Ελλάδα η κληρονόμος μιας δυναστείας που σημαδεύτηκε από την τραγωδία

Όταν πέθανε το «πρόσωπο» του καπιταλισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News