Σαν Σήμερα Κυριακή 23/05/2021, 09:19
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν πέθανε το «πρόσωπο» του καπιταλισμού

Ο John D. Rockefeller πέθανε σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου 1937

φωτ.: AP

Ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος της Αμερικής, ο άνθρωπος που έγινε το σύμβολο του καπιταλισμού, με το όνομά του να αποτελεί συνώνυμο του πλούτου μέχρι και σήμερα. Ο John D. Rockefeller πέθανε σαν σήμερα, στις 23 Μαΐου 1937. 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του, σε μια μικρή πόλη της δυτικής Νέας Υόρκης αλλά και η πρώτη του δουλειά, ως του τελευταίου τροχού σε αμάξης σε μία ναυτιλιακή εταιρεία του Κλίβελαντ, μάλλον δεν προμήνυαν την μετέπειτα εξέλιξή του. 

Όμως ο Rockefeller μπήκε στις business του πετρελαίου, που τότε άνθιζαν, το 1863, επενδύοντας σε ένα διυλιστήριο στο Οχάιο. 

Το 1870 ίδρυσε την Standard Oil, η οποία στις αρχές της επόμενης δεκαετίας ήλεγχε το 90% των αμερικανικών διυλιστηρίων και αγωγών πετρελαίου. 

Ο Rockefeller εφάρμοσε τεχνικές που μεταμόρφωσαν τη βιομηχανία του πετρελαίου. Την εποχή εκείνη, η βασική ζήτηση ήταν για κηροζίνη. H διαδικασία της διύλισης για τη μετατροπή του αργού πετρελαίου σε κηροζίνη παράγει πολλά υπο-προϊόντα, τα όποια όλοι τότε είχαν για πέταμα. Όμως, ο  Rockefeller βρήκε σε αυτά μία φλέβα χρυσού. 

Πουλούσε την παραφίνη σε αυτούς που φτιάχνουν κεριά και την βαζελίνη στις εταιρείες ιατρικών προμηθειών. Άλλα υπο-προϊόντα πωλούνταν ως υλικά για το στρώσιμο των δρόμων. 

Ο Rockefeller απαιτούσε εκπτώσεις από τους σιδηροδρόμους, έφτιαχνε τα δικά του βαρέλια και χρησιμοποιούσε κάθε μέθοδο για να μειώσει την τελική τιμή του πετρελαίου για τους πελάτες τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα κέρδη του εκτινάχθηκαν και οι ανταγωνιστές του εξολοθρεύθηκαν ένας-ένας.  

Οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιούσε ανήθικες πρακτικές για να βγάλει από τη μέση τους ανταγωνιστές και να κερδίσει το μονοπώλιο. Το 1911, το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Standard Oil είχε παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και διέταξε τη διάλυσή της. Η εταιρεία έσπασε σε περισσότερα από 30 κομμάτια. 

Ο τεράστιος πλούτος του και η επιτυχία του τον έβαλαν στο στόχαστρο δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων, που τον παρουσίασαν σαν το σύμβολο της απληστίας του επιχειρείν. 

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Rockefeller δώρισε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια σε διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News