Σαν Σήμερα Τρίτη 14/12/2021, 10:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η θεωρία του 1900 που κινεί σήμερα το ένα τρίτο της αμερικανικής οικονομίας

Η θεωρία του 1900 που κινεί σήμερα το ένα τρίτο της αμερικανικής οικονομίας

14 Δεκεμβρίου 1900

Ο Γερμανός φυσικός Μαξ Πλανκ παρουσιάζει την επαναστατική μελέτη του για την επίδραση της ακτινοβολίας επί ενός μέλανος σώματος. Πρόκειται για τη γέννηση της κβαντικής θεωρίας, πάνω στις αρχές της οποίας υπολογίζεται ότι στηρίζεται σήμερα το 30% της αμερικανικής οικονομίας, από τους ημιαγωγούς και τα λέιζερ έως τα ιατρικά μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας.

Μέσω φυσικών πειραμάτων, ο Πλανκ έδειξε ότι η ενέργεια, σε συγκεκριμένες καταστάσεις, μπορεί να επιδείξει χαρακτηριστικά φυσικής ύλης. Σύμφωνα με τις θεωρίες της κλασικής φυσικής, η ενέργεια είναι μόνο ένα συνεχόμενο φαινόμενο με τη μορφή κύματος, που δεν σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά της φυσικής ύλης.

Η θεωρία του Πλανκ βοήθησε να εξηγηθούν φυσικά φαινόμενα που παρέμεναν έως τότε ανεξήγητα, όπως η συμπεριφορά της θερμότητας στα στερεά και η φύση της απορρόφησης του φωτός στο επίπεδο του ατόμου.

Το 1918, ο Πλανκ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής για το έργο του στην ακτινοβολία μέλανος σώματος.

Άλλοι φυσικοί, μεταξύ των οποίων και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, προήγαγαν τη θεωρία του Πλανκ και άνοιξαν τον δρόμο για την ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής, μίας μαθηματικής εφαρμογής της κβαντικής θεωρίας η οποία στηρίζεται στην διαπίστωση ότι η ενέργεια είναι και ύλη και κύμα, ανάλογα με συγκεκριμένες μεταβλητές.

Σήμερα, ο συνδυασμός της κβαντικής μηχανικής με τη θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα αποτελούν τη βάση της μοντέρνας φυσικής.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News