Σαν Σήμερα Τετάρτη 29/09/2021, 10:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία

Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία

29 Σεπτεμβρίου 1916

Ο Τζον Ροκφέλερ γίνεται, σε ηλικία 77 ετών, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία, χάρη σε ένα κύμα ευφορίας στις χρηματιστηριακές αγορές. Ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά του Μπιλ Έιβερ Ροκφέλερ, ενός πλασιέ, που πωλούσε ελιξιρία ως «βοτανολόγος» και εμφανιζόταν να μην έχει κανέναν ηθιακό ενδοιασμό, αποσπώντας έτσι το προσωνύμιο «Devil Bill». 

O Τζον, που έλεγε ότι πήρε τόσο από τον πατέρα του όσο και από τη μητέρα του, Ελίζα, μία αφοσιωμένη νοικοκυριά, σπούδασε και εργάστηκε για κάποια χρόνια ως λογιστής σε μικρές επιχειρήσεις. Ήθελε όμως να κάνει τα δικά του βήματα στο επιχειρείν και δη στην πολλά υποσχόμενη αγορά του μαύρου χρυσού. Το 1863 ίδρυσε το πρώτο διυλιστήριο πετρελαίου στο Κλίβελαντ και επτά χρόνια αργότερα γεννήθηκε η Standard Oil Company, η οποία και απέκτησε σταδιακά τον έλεγχο των διυλιστηρίων του Πίτσπεργκ, της Φιλαδέλφειας και της Βαλτιμόρης. Γεμίζοντας τα ταμεία της με ρευστό 40 εκατ. δολ. η εταιρεία γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλους κλάδους όπως η μεταλλουργία και οι μεταφορές.

Το 1882 ο Ροκφέλερ είχε δημιουργήσει ένα από τα ισχυρότερα τραστ του κόσμου. Ωστόσο ήρθε αντιμέτωπος με τους μετόχους που κινήθηκαν δικαστικά προκειμένου να τον αναγκάσουν να «σπάσει» σε πολλά κομμάτια τη Standard Oil. Οι πολυετείς διαμάχες έληξαν με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίζει τελικά το 1911 τη διάσπαση της εταιρείας σε μικρότερες, οι οποίες θα έπρεπε να λειτουργούν ανεξάρτητα και ανταγωνιστικά η μία προς την άλλη.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1913, αποσύρθηκε από τη διεύθυνση των εταιρειών που είχε ιδρύσει, αλλά παρέμενε ένας ισχυρότατος μέτοχος και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. H περιουσία του εκτινάχθηκε χάρη σε ένα ράλι των μετοχών το 1916, σπάζοντας το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων. Ωστόσο μυστήριο εξακολουθούσε να καλύπτει το πρόσωπο, αφού απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις. Ρεπορτάζ της εποχής αποκάλυψαν ότι η εταιρεία του γιγαντώθηκε μέσω εξαγοράς δικαστών και πολιτικών, ενώ σιγά σιγά άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες που δημιουργούσαν το προφίλ ενός ιδαίτερα σκληρού και τσιγκούνη εργοδότη. Ο ίδιος δεν απάντησε ποτέ επισήμως στις πληροφορίες. Φέρεται ωστόσο να είχε πει: «Αν πατήσω πάνω σε αυτό το σκουλήκι, θα τραβήξω απλώς την προσοχή του. Αν το αγνοήσω, θα εξαφανιστεί». 

Το ίδρυμα που φέρει το όνομά του παραμένει έως σήμερα ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο, με περιουσία άνω των 2 δισ. δολαρίων. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News