Σαν Σήμερα Τρίτη 7/09/2021, 10:19
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το περιοδικό που προειδοποίησε για το Μεγάλο Κραχ

Το περιοδικό που προειδοποίησε για το Μεγάλο Κραχ

7 Σεπτεμβρίου 1929 

Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του Business Week. 45 ημέρες αργότερα οι δείκτες στο χρηματιστήριο θα βρεθούν σε ελεύθερη πτώση. Μετά το Μεγάλο Κραχ ήρθε και η Μεγάλη Ύφεση.

Το περιοδικό που προειδοποίησε για το Μεγάλο Κραχ-1Στο πρώτο του τεύχος το περιοδικό προειδοποιούσε ότι η οικονομία έχει σαθρές βάσεις και θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με ισχυρούς κλυδωνισμούς. Έγραφε μάλιστα ότι οι τιμές των μετοχών είναι σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις εκτιμήσεις για τα εταιρικά κέρδη. 

Εν μέσω βαθύτατης οικονομικής κρίσης η εκδότρια εταιρεία McGraw-Hill θα έρθει αντιμέτωπη με ζημίες 1,5 εκατ. δολαρίων από το περιοδικό έως το 1936. Στη συνέχεια ωστόσο θα το δει να ανακάμπτει και να κατακτά τον τίτλο του κορυφαίου επιχειρηματικού περιοδικού παγκοσμίως. To 1975 και έχοντας αλλάξει τη στρατηγική του ώστε να απευθύνεται όχι μόνο στους επιχειρηματίες και τους οικονομολόγους, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, είχε ήδη γίνει το περιοδικό με τις περισσότερες διαφημίσεις από κάθε άλλο στις ΗΠΑ. 

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000 η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και μία νέα ύφεση θα ρίξουν την κυκλοφορία του κατά 30% και θα αναγκάσουν την McGraw Hill να αναζητήσει αγοραστή. Τελικά πέρασε στον έλεγχο του Bloomberg σε ένα deal συνολικής αξίας 7 εκατ. δολαρίων (2 εκατ. δολ. το αντίτιμο + 5 εκατ. δολάρια χρέος). 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News