Σαν Σήμερα Τετάρτη 8/09/2021, 08:50
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Google: Η πρώτη επιταγή στη μηχανή αναζήτησης που κατέκτησε τον κόσμο

Google: Η πρώτη επιταγή στη μηχανή αναζήτησης που κατέκτησε τον κόσμο

8 Σεπτεμβρίου 1998 

Η πρώτη επίσημη ημέρα λειτουργίας της Google ως εταιρείας είναι γεγονός. Την προηγουμένη (7 Σεπτεμβρίου 1998) οι απόφοιτοι του Στάνφορντ Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ είχαν αποφασίσει ότι η μηχανή αναζήτησής τους, που λειτουργούσε σε μορφή beta ακόμη, θα πρέπει να καταχωρηθεί επισήμως και να δημιουργηθεί η εταιρεία Google Inc.

Στις 8 Σεπτεμβρίου λαμβάνουν την πρώτη τους επιταγή 100.000 δολαρίων προς την Google Inc. «Αν η επιταγή λέει Google Inc, τότε είμαστε Google Inc.» φέρεται να είπαν οι Μπριν και Πέιτζ των οποίων η πρώτη συνάντηση στο Στάνφορντ είχε χαρακτηριστεί από άμεση και αμοιβαία… αντιπάθεια. Παρά την κακή αρχή, οι δύο βρήκαν κοινό ενδιαφέρον στην ιδέα του να αναπτύξουν μία αξιόπιστη μέθοδο για ανάκτηση των ατελείωτων πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο. 

Η τεχνολογία τους ήταν επαναστατική και άκρως αποτλεεσματική. Αλλά αρχικά απέτυχε να εντυπωσιάσει τα μεγάλα κεφάλαια της Wall Street και τα μεγάλα διαδικτυακά portals της Σίλικον Βάλει. Ο πρώτος που τους εμπιστεύθηκε ήταν ο Άντι Μπέχτολσαϊμ, ιδρυτής της Sun Microsystems. Όταν εκείνος έγραψε την πρώτη επιταγή, οι δύο ιδρυτές της εταιρείας κατάφεραν να προσελκύσουν και άλλους επενδυτές, αλλά και πάλι η χρηματοδότησή τους κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης άντλησαν περίπου 1 εκατ. δολάρια και έτσι διατήρησαν τα «κεντρικά γραφεία» της εταιρείας σε ένα γκαράζ του Μένλο Παρκ στην Καλιφόρνια. 

Την πρώτη επίσημη ημέρα λειτουργίας της εταιρείας η Google δεχόταν ήδη 10.000 αιτήματα αναζήτησης ημερησίως (αν και παρέμενε σε beta). Έως τα τέλη του 1999 η Google δεχόταν 500.000 αιτήματα αναζητήσεων ημερησίως, είχε προσλάβει 8 υπαλλήλους και είχε επιτέλους μετακομίσει σε πραγματικά γραφεία στο Πάλο Άλτο. Σήμερα είναι ένας κολοσσός που διαχειρίζεται 3,5 δισεκατομμύρια αναζητήσεις ημερησίως, έχει μερίδιο 92% στην παγκόσμια αγορά διαδικτυακής αναζήτησης και έχει καταστεί ένα απαραίτητο εργαλείο στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ως ένας πανίσχυρος οργανισμός έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών για ζητήματα ανταγωνισμού, προστασίας των προσωπικών δεδομένων και φορολόγησης. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News