Σαν Σήμερα Δευτέρα 13/09/2021, 08:56
MARY KAY ASH

Η πρώτη γυναίκα που έβαλε την εταιρεία της στο NYSE: Τα καλλυντικά, οι πωλήσεις – ρεκόρ και οι ροζ κάντιλακ

Η πρώτη γυναίκα που έβαλε την εταιρεία της στο NYSE: Τα καλλυντικά, οι πωλήσεις – ρεκόρ και οι ροζ κάντιλακ

13 Σεπτεμβρίου 1963 

Η Mary Kay Ash, 45 ετών, αρχίζει τη δική της σειρά καλλυντικών, Beauty by Mary Kay, σε ένα παλιό κατάστημα στο Ντάλας. Έναν μήνα πριν είχε πεθάνει ο σύζυγός της, Τζορτζ Χάλενμπεκ και το «καταφύγιο» από τον πόνο της ήταν η δουλειά. «Ο Ρίτσαρντ, ο Μπεν (οι γιοι της) και εγώ εργαζόμασταν 16 με 18 ώρες την ημέρα, παλεύοντας να φτιάξουμε ό,τι μπορούσαμε» είχε πει η ίδια σε συνέντευξή της. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να γράψει ένα εγχειρίδιο πωλήσεων 5 σελίδων προς συνεργαζόμενους πωλητές. Ακολούθησε ουσιαστικά το μοντέλο της κατ’οίκον επίδειξης των καλλυντικών. Οι πλασιέςαγόραζαν τα προϊόντα από εκείνη και στη συνέχεια τα προωθούσαν, παρουσιάζοντάς τα σε σπίτια, εξασφαλίζοντας και οι ίδιοι ένα κέρδος.

Αρχικά συνεργαζόταν με 9 πωλητές και είχε ελάχιστους υπαλλήλους. Αυτό δεν κράτησε για πολύ. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1964, η Mary Kay Ash γιορτάζει με ένα πάρτι την απογείωση των πωλήσεών της. Σε έναν χρόνο είχαν φτάσει τα 198.000 δολάρια. Οι 200 υπάλληλοι της εταιρείας συγκεντρώθηκαν στις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Η Mary Kay Cosmetics συνέχισε να αναπτύσσεται, με τις ετήσιες πωλήσεις της τα επόμενα 30 χρόνια να διαμορφώνονται στα 950 εκατ. δολάρια ετησίως. Το 1976 η εταιρεία έγινε η πρώτη με γυναίκα ιδρύτρια και επικεφαλής, που εισήχθη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Τα κορυφαία στελέχη της έλαβαν για δώρο από μία ροζ Κάντιλακ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News