Life & Arts Τρίτη 15/02/2022, 10:18
TECH - SCIENCE

Ε.Ε.: Γιατί ζητάει την απαγόρευση του spyware, Pegasus

Ε.Ε.: Γιατί ζητάει την απαγόρευση του spyware, Pegasus

Την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου εργαλείου spyware Pegasus, που έχει αναπτυχθεί από την ομάδα NSO με έδρα το Ισραήλ, ζήτησε σήμερα Τρίτη η ρυθμιστική αρχή προστασίας των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνει η EDPS, η χρήση του Pegasus μπορεί να οδηγήσει σε ένα «άνευ προηγουμένου επίπεδο παρέμβασης στις πιο οικείες πτυχές της καθημερινής μας ζωής».

Το Ισραήλ δέχεται πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο, με ισχυρισμούς ότι το Pegasus έχει παραβιασθεί από ορισμένες ξένες κυβερνήσεις για να κατασκοπεύει ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Από τη μεριά της η NSO, δηλώνει ότι δεν δύναται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς για τους πελάτες της που κάνουν χρήση του Pegasus. Όπως ξεκαθάρισε, δεν επεμβαίνει στο σύστημα αφού πουληθεί, ούτε εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία του.

«Η απαγόρευση της ανάπτυξης και της εγκατάστασης spyware με το Pegasus στην Ε.Ε. θα ήταν η πιο αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας», αναφέρει η EDPS.

«Στο επίκεντρο της συζήτησης για τα εργαλεία όπως το Pegasus δεν πρέπει να βρίσκεται μόνο η χρήση της τεχνολογίας, αλλά και η σημασία που αποδίδουμε στο δικαίωμα στην ιδιωτικότητα», συμπληρώνει.

Έρευνα από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε πέρυσι, με επικεφαλής τη μη κερδοσκοπική δημοσιογραφική ομάδα Forbidden Stories με έδρα το Παρίσι, ανέφερε ότι το spyware είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες παραβιάσεις smartphones που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News