Life & Arts Πέμπτη 9/12/2021, 15:26
TECH - SCIENCE

Ε.Ε.: Οι τεχνολογικές εταιρείες ζητούν εντοπιότητα στον ρυθμιστικό έλεγχο 

Ε.Ε.: Οι τεχνολογικές εταιρείες ζητούν εντοπιότητα στον ρυθμιστικό έλεγχο 

Οι προτεινόμενοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στόχο τις τεχνολογικές εταιρείες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι ελέγχονται στη χώρα της Ε.Ε. όπου έχουν την έδρα τους, όπως υποστήριξαν με από κοινού δήλωσή τους σήμερα Πέμπτη το Twitter, η διαδικτυακή πλατφόρμα βίντεο Vimeo και άλλες τρεις εταιρείες.

Οι τεχνολογικές εταιρείες ανησυχούν ότι στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές χώρες να εντείνουν τον ρυθμιστικό τους έλεγχο, ενδέχεται να επιχειρήσουν να τροποποιήσουν τον όρο «χώρα προέλευσης» στο προσχέδιο του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA).

Σύμφωνα με τον όρο αυτό, η Ιρλανδία εποπτεύει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Twitter, Apple, Alphabet και Facebook επειδή έχουν διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία στην Ευρώπη εκεί, ενώ η Amazon υπόκειται στην επίβλεψη των αρχών του Λουξεμβούργου για τον ίδιο λόγο. 

«Ένας ισχυρός όρος αναφορικά με τη χώρα προέλευσης στηρίζει την ποικιλομορφία στη διαδικτυακή αγορά», αναφέρουν στην από κοινού τους δήλωση οι Twitter, Vimeo, Automattic, (μητρική του εργαλείου δημοσιεύσεων στο διαδίκτυο WordPress και του Tumblr), η μηχανή αναζήτησης Seznam από την Τσεχία και η γερμανική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Jodel.

«Χωρίς αυτόν, κινδυνεύουμε να πλήξουμε τις μεγαλύτερες εταιρείες, να μειώσουμε τις επιλογές των καταναλωτών και να διασπάσουμε την ψηφιακή ενιαία αγορά με ανεπανόρθωτες ζημιές», ανέφεραν.

Στη δήλωση τονίζεται επίσης ότι το νομοσχέδιο DSA, το οποίο απαιτεί από τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες να κάνουν περισσότερα για τον έλεγχο του διαδικτύου από το παράνομο περιεχόμενο, θα πρέπει να καθορίσει μια τυπική βάση προσδιορισμού για το παράνομο περιεχόμενο και ένα εναρμονισμένο πλαίσιο επιβολής του σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις χώρες της Ε.Ε. και τους ευρωβουλευτές το επόμενο έτος προτού προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης του DSA.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News