Life & Arts Τρίτη 23/11/2021, 12:38
TECH - SCIENCE

Ιταλία: Πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ σε Amazon και Apple 

Η Amazon εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της ιταλικής αρχής

Ιταλία: Πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ σε Amazon και Apple 

Πρόστιμα συνολικού ύψους 203,2 εκατ. ευρώ, επέβαλε η ρυθμιστική αρχή κατά του μονοπωλίου της Ιταλίας σε Amazon και Apple, για φερόμενη παράνομη συνεργασία που αφορούσαν προϊόντα της Apple και της Beats. 

Βάσει των όρων της συμφωνίας που συνήψαν οι δύο τεχνολογικές εταιρείες το 2018, μόνο σε επιλεγμένους μεταπωλητές επιτρεπόταν να πωλούν προϊόντα Apple και Beats στην ιστοσελίδα Amazon.it, όπως αναφέρει ο εποπτικός φορέας, προσθέτοντας ότι αυτό παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ επηρεάζει τον ανταγωνισμό στις τιμές.

Κατόπιν των συμπερασμάτων αυτών, η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο ύψους 68,7 εκατ. ευρώ στην Amazon και 134,5 εκατ. ευρώ στην Apple, δίνοντας παράλληλα εντολή στις δύο εταιρείες να άρουν τους περιορισμούς προκειμένου να παρέχουν στους λιανεμπόρους την πρόσβαση σε γνήσια προϊόντα Apple και Beats μέσα από την ιστοσελίδα Amazon.it, χωρίς διακρίσεις. Τόσο η Apple όσο και η Amazon δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

«Για να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μας αγοράζουν αυθεντικά προϊόντα, έχουμε στενή επικοινωνία με τους μεταποιητές που συνεργαζόμαστε και έχουμε ομάδες ειδικών σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με τις αρχές επιβολής του νόμου, τα τελωνεία και τους εμπόρους για να διασφαλίσουν ότι πωλούνται μόνο γνήσια προϊόντα της Apple», ανέφερε με δήλωσή της η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, αρνούμενη οποιοδήποτε αδίκημα. 

Σε ξεχωριστή δήλωση η Amazon εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της για την απόφαση της ιταλικής αρχής, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει το προτεινόμενο πρόστιμο υπέρογκο και αδικαιολόγητο.

«Απορρίπτουμε την απόφαση ότι η Amazon αποκλείει πωλητές από το κατάστημά της προκειμένου να επωφεληθεί, από τη στιγμή που το επιχειρηματικό μας μοντέλο βασίζεται στην επιτυχία τους. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, οι Ιταλοί πελάτες μπορούν να βρουν τα πιο πρόσφατα προϊόντα των Apple και Beats στο κατάστημά μας και να επωφεληθούν από τον κατάλογο που υπερδιπλασιάστηκε, με καλύτερες προσφορές και ταχύτερη αποστολή», αναφέρει στη δήλωσή του ο κολοσσός του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ινδία: «Μερακλήδες» εργαζόμενοι της Amazon διακινούσαν μαριχουάνα

Apple: Το νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις – Βοηθά στη διαχείριση συσκευών

Παγκόσμιος εταιρικός φόρος: Δίνει το «ναι» η G20

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News