Life & Arts Παρασκευή 10/12/2021, 11:44
TECH - SCIENCE

Eurostat: Οι επιχειρήσεις υιοθετούν το cloud computing – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η τεχνολογία αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και το ποσοστό 22% της δίνει την τρίτη θέση από το τέλος

Eurostat: Οι επιχειρήσεις υιοθετούν το cloud computing – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Το cloud computing υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία που παραθέτει η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2021 το 42% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων χρησιμοποιούσαν την τεχνολογία αυτή. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6 εκατοστιαίες μονάδες και το 36% του 2020 και υπερδιπλάσιο σε σχέση με το 19% πέντε χρόνια νωρίτερα το 2016. 

Όπως αναφέρει η Eurostat, η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας απαιτεί την πρόσβαση στο διαδίκτυο και βάσει των στοιχείων της το 98% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με τουλάχιστον 10 εργαζόμενους διέθεταν την πρόσβαση αυτή. 

Το cloud computing, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και όχι μόνο να έχουν πρόσβαση σε πηγές και υλικό δίχως να απαιτείται να έχουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, επί της ουσίας είναι ένας χώρος αποθήκευσης. 

Εργαλείο αποθήκευσης για emails και αρχεία 

Από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα της Eurostat, η πλειοψηφία (79%) χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή για την αποθήκευση των emails. Περί των δύο τρίτων (68%) αποθηκεύει αρχεία, ενώ ένα 61% κρατάει αρχεία από λογισμικά υποστήριξης γραφείου, όπως κείμενα και πίνακες. Περισσότερες από το ήμισυ εξ αυτών (59%), χρησιμοποιούν το cloud computing για λογισμικά που αφορούν την ασφάλειά τους. 

Eurostat: Οι επιχειρήσεις υιοθετούν το cloud computing – Τι ισχύει στην Ελλάδα-1

Σε ποιες χώρες είναι δημοφιλές το cloud computing

Οι χώρες που ξεκάθαρα έχουν εντρυφήσει στην τεχνολογία αυτή είναι οι Σκανδιναβικές, καθώς σε Φινλανδία και Σουηδία το ποσοστό των εταιρειών που χρησιμοποιούν το υπολογιστικό νέφος φθάνει στο 75% και ακολουθούν Νορβηγία και Ολλανδία με ποσοστό 65%, ποσοστά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 42%. 

Στην Ελλάδα η τεχνολογία αυτή δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και το ποσοστό 22% της δίνει την τρίτη θέση από το τέλος, μπροστά από Ρουμανία και Βουλγαρία (14% και 13% αντίστοιχα). 

Eurostat: Οι επιχειρήσεις υιοθετούν το cloud computing – Τι ισχύει στην Ελλάδα-2

Ένα στοιχείο που χρήζει προσοχής, είναι το ποσοστό της Λιθουανίας το οποίο διαμορφώνεται στο 38%, σε μια χώρα που μαζί με την Εσθονία (58%) έχουν κατασθεί κόμβοι για τις fintech startups στην Ευρώπη, εταιρείες που αν μη τι άλλο χρειάζονται χώρους αποθήκευσης για τους χρήστες και τους πελάτες τους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Eurostat

Διαβάστε επίσης:

Πόσοι Έλληνες συνδέονται καθημερινά στο ίντερνετ – Η σύγκριση με την Ευρώπη

Eurostat: «Βουτιά» στις δαπάνες των νοικοκυριών το 2020

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News