Life & Arts Τρίτη 14/12/2021, 15:58
TECH - SCIENCE

Ε.Ε.: «Στοπ» στις παράνομες πρακτικές προσέλκυσης χρηστών στο διαδίκτυο 

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από το Ευρωκοινονβούλιο όσο και από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ε.Ε.: «Στοπ» στις παράνομες πρακτικές προσέλκυσης χρηστών στο διαδίκτυο 

Το πρώτο βήμα για την αποτροπή της εξαπάτησης χρηστών και της διαφημιστικής στόχευσης ανηλίκων στο διαδίκτυο έγινε σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης «σκοτεινών ακολουθιών» οι οποίες εξαπατούν τους χρήστες και τραβούν διαφημίσεις. 

Οι νέοι κανόνες υπό τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, ένα νομοσχέδιο που έχει προταθεί από την Ευρωπαία Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έχει ως στόχο να περιορίσει τις πρακτικές των αμερικανικών μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών οι οποίες έχουν στόχο την προσέλκυση περισσοτέρων χρηστών. Στόχος επίσης να περιορισθεί το παράνομο περιεχόμενο στις πλατφόρμες αυτές και ανάμεσα στις προτάσεις είναι η επιβολή προστίμου έως 6% του παγκόσμιου τζίρου σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν συμμορφωθούν με τους κανόνες. 

Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να εγκριθούν τόσο από το Ευρωκοινονβούλιο όσο και από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν κατασθούν νόμος που θα είναι και ο πρώτος τέτους είδους που θα έχει εφαρμοσθεί ποτέ. 

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η απαγόρευση αλληλουχιών που παροτρύνουν τους χρήστες να δίνουν τα προσωπικά δεδομένα τους σε εταιρείες στο διαδίκτυο. 

Η επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, συμφώνησε επίσης να απαγορευθεί η διαφημιστική στόχευση των ανηλίκων, όπως και να υπάρξει μια εντατικοποίηση των κανόνων που αφορούν τη διαφάνεια στις διαδικτυακές πλατφόρμες. 

«Κινούμαστε προς την κατεύθυνση όπου θα έχουμε τους αλγόριθμους από το βιβλίο κανόνων της δημοκρατίας, δεν έχουν κάνει πολλά έως σήμερα (οι εταιρείες) ωστόσο θα κάνουν στο μέλλον», δήλωσε στο Reuters η Κρίστελ Σαλντεμόουζ, μια ευρωβουλευτής που ηγείται του νόμου DSA.

«Κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τους κινδύνους στη δημοκρατία, έχουμε κάνει πολλά προκειμένου να κάνουμε τα πράγματα πιο εύκολα και ασφαλέστερα για τους καταναλωτές, έχουμε δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες», συμπλήρωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Οι τεχνολογικές εταιρείες ζητούν εντοπιότητα στον ρυθμιστικό έλεγχο

Ε.Ε.: Σκέψεις για κρατική ενίσχυση στην παραγωγή ημιαγωγών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News