ΦΑΓΗΤΟ & ΠΟΤΟ

Επιχείρηση: «Σουβλάκι» 

Mια επιχειρηματική ευκαιρία για δυο ανθρώπους της εστίασης εν μέσω καραντίνας. 

Επιχείρηση: «Σουβλάκι» 

Όπως οι περισσότεροι δρόμοι του κέντρου, έτσι κι αυτοί γύρω και εντός της Κεντρικής Αγοράς των Αθηνών μετράνε τις πρώτες πληγές της πανδημίας. Πολλά είναι τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα εστίασης εντός της σκεπαστής αγοράς που ψάχνουν ήδη νέους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες.

Είναι πιο εύκολο να το διακρίνει κανείς σήμερα, που οι πελάτες και οι περαστικοί της Ευριπίδου και της Αθηνάς είναι φανερά λιγότεροι. Μια ευκαιρία μέσα στο lockdown είδαν δυο επιχειρηματίες της εστίασης. Ο Άρης Δούκας, ιδιοκτήτης των μπαρ Noel (Μοναστηράκι) και Mr. Fox The bar (Γλυφάδα) μαζί με τον Τάσο Περδίκη, πρώην κρεοπώλη και ιδιοκτήτη ταχυφαγείου στην Καβάλα, άνοιξαν ένα σουβλατζίδικο. «Ήθελα να ανοίξω ένα καινούργιο μαγαζί, στο πεδίο του ενδιαφέροντός μου, σίγουρα όχι μπαρ, αλλά κάτι που θα μπορούσε να είναι προσοδοφόρο μέσα στην πανδημία. Ψάχναμε με τον Τάσο έναν χώρο στο κέντρο, είτε μεγάλο είτε πιο μικρό. Υπήρχε η ιδέα να κάνουμε ένα καφενείο. Αυτός ο χώρος εντός της αγοράς ήταν πολύ μικρός και ήδη εξοπλισμένος από την προηγούμενη χρήση του (σ.σ. κατάστημα ίδιου τύπου)» αναφέρει ο Δούκας. 

Η επένδυση της επιχείρησης ήταν μικρή, όχι όμως και το ενοίκιο. Το μαγαζί είναι γωνία, στην κυριολεξία, και αρκεί να σκεφτεί κανείς πως από την Ευριπίδου, υπό κανονικές συνθήκες περνάνε εκατοντάδες εργαζόμενοι, περίοικοι του κέντρου και κυρίως επισκέπτες κατά τη διάρκεια της διευρυμένης τουριστικής περιόδου της πρωτεύουσας, που αργά ή γρήγορα θα μετρά τις ίδιες αφίξεις με την προ Covid-19 εποχή. 

Επιχείρηση: «Σουβλάκι» -1

Η Βόλβη, όπως ονομάζεται το ψητοπωλείο βρίσκεται στην συμβολή της Ευριπίδου με την Φιλοποίμενος και εκτείνεται σε μόλις 13 τ.μ. Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από την ελληνική ταινία του Σταύρου Τσιώλη «Ας περιμένουν οι γυναίκες», που αποτελεί σταθμό στον ελληνικό κινηματογράφο για πολλές παρέες ανδρών που κατάφεραν να ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές. Η αθηναϊκή Βόλβη είναι ένα σουβλατζίδικο, που γεννήθηκε μεν στο τέλος το 2020, τηρεί όμως τους άγραφους νόμους του καλού παραδοσιακού καταστήματος με μικρό κατάλογο, ελεγχόμενο εμπόρευμα, χειροποίητα εδέσματα, ποιότητα και όχι ποσότητα. Οι δυο συνέταιροι είχαν κοινές αναφορές, ο Άρης έβαλε το γούστο και ο Τάσος την τεχνογνωσία. 

Τους άρεσαν τα σουβλάκια, που σήμερα κάποιος θα χαρακτήριζε νοσταλγικά ως «παλιακά», με καλό κρέας, με μετρημένα υλικά, φρέσκο μαϊντανό και κρεμμύδι, κάτι τι καυτερό και σίγουρα χωρίς πατάτες, συνθήκη αδιαπραγμάτευτη. Και έτσι εγένετο. Το κρέας το προμηθεύονται από καλούς κρεοπώλες της αγοράς και το ετοιμάζουν οι ίδιοι. Το χοιρινό δεν είναι μεριδοποιημένο με εργαλεία που χρησιμοποιεί η βιομηχανία κρέατος, το κόβουν και το καθαρίζουν μόνοι τους και το σουβλάκι τους είναι χειροποίητο από κομμάτια που επιμελούνται οι ίδιοι. Για το μπιφτέκι χρησιμοποιούν 100% μοσχαρίσιο κιμά και το πλάθουν με λίγα νοστιμευτικά (μπαχαρικά) σύμφωνα με μια οικογενειακή συνταγή του Τάσου. Οι πίτες είναι φρέσκες και όχι κατεψυγμένες και το όλο είναι πολύ αφράτο. Η συγκυρία του lockdown τους έχει βοηθήσει, έχουν χρόνο να στρώσουν την δουλειά με ελεγχόμενη πελατεία, περαστικούς, γνωστούς και όσους είναι πρόθυμοι να κάνουν take away. Μέχρι να ανοίξει η εστίαση και να επανέλθει η κανονικότητα μαζί με τις ουρές έξω από τα καλά ταχυφαγεία, θα είναι πια μια καλοστημένη, στρωμένη επιχείρηση. 

Η Βόλβη
Ευριπίδου 24-26 και Φιλοποίμενος 1, Αθήνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News