Life & Arts Δευτέρα 4/01/2021, 18:46
LIFE & ARTS

«Έφυγε» ο δημιουργός του ύμνου της Λίβερπουλ

«Έφυγε» ο δημιουργός του ύμνου της Λίβερπουλ

Αν κάποιος δεν έχει νιώσει το συναίσθημα του κατάμεστου Άνφιλντ να τραγουδά -ή σωστότερα να ψάλλει- το «You’ll Never Walk Alone» είναι δύσκολο να του το περιγράψεις. Μιλάμε απλώς για μια από τις πιο μυσταγωγικές στιγμές που μπορεί να ζήσει κανείς σε γήπεδο, ενώ δεν χρειάζεται να είσαι καν οπαδός της Λίβερπουλ για να συγκινηθείς με την τελετουργία που επαναλαμβάνεται πριν από κάθε αγώνα της ομάδας από το μεγάλο λιμάνι. Ο Τζέρι Μάρσντεν, ο άνθρωπος που μαζί με την μπάντα του, Gerry and the Pacemakers, έγραψε το τραγούδι που έμελε να γίνει ο ύμνος των «Κόκκινων», έφυγε από την ζωή σε ηλικία 78 ετών. 

Σήμερα μοιάζει απίστευτο όμως στις αρχές της δεκαετίας του 1960 το νεανικό γκρουπ του Μάρσντεν ανταγωνίζονταν στα ίσια τους Beatles, την εποχή που το Λίβερπουλ φάνταζε σαν την μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Και τα τρία πρώτα κομμάτια των Pacemakers, ανάμεσα στα οποία το «You’ll Never Walk Alone» κατέκτησαν την πρωτιά των βρετανικών τσαρτ το 1963, με τα θρυλικά «Σκαθάρια» να χρειαστεί να περιμένουν ως το «From Me to You» για το πρώτο τους Νο1. Η συνέχεια είναι φυσικά γνωστή, ωστόσο ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, αποχαιρετώντας μέσω social media τον φίλο του, θυμήθηκε με αγάπη τον «ανταγωνισμό» εκείνων των πρώιμων ημερών στην γενέτειρά τους, με τις εναλλάξ συναυλίες στο -επίσης μυθικό- Cavern Club.

Μια ακόμα μεγάλη επιτυχία του Μάρσντεν και της μπάντας του ήταν το «Ferry Cross the Mersey», το οποίο μάλιστα μεταφέρθηκε και στην ομώνυμη ταινία με πρωταγωνιστές τα ίδια τα μέλη των Pacemakers. Αν ακούσει κανείς το συγκεκριμένο κομμάτι, όπως και άλλα σαν τα «I’ m the One» και «Don’t Let the Sun Catch You Crying», θα ανακαλύψει όμορφες μελωδίες και ερμηνείες, ελαφρώς όμως παλιομοδίτικες, δίχως εκείνη την ποπ σπίθα που έκανε τεράστιους τους τότε ακόμα συνοδοιπόρους, Beatles. Παρ’ όλα αυτά ο Τζέρι Μάρσντεν συνέχισε να παίζει με την μπάντα, ενώ ταυτόχρονα έκανε δουλειές για το θέατρο και την τηλεόραση. Σε κάθε περίπτωση οι στίχοι και οι μουσική του θα παραμείνουν αθάνατοι, αντηχώντας στις εξέδρες και σκορπίζοντας δέος σε φιλάθλους και παίκτες, ακόμα κι αν αυτοί δεν μάθουν ποτέ το όνομα του δημιουργού τους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News