LIFE & ARTS

«Άρχοντας» ξανά και για πάντα

«Άρχοντας» ξανά και για πάντα

Η καλύτερη ταινία που είδαμε μέσα στις γιορτές ήταν… «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών». Μπορεί να μοιάζει αρκετά οξύμωρο αφού φέτος συμπληρώνονται δύο δεκαετίες από τότε που το πρώτο μέρος της επικής τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον κυκλοφόρησε στις αίθουσες, ωστόσο ακριβώς λόγω της επετείου οι παραγωγοί του «Αρχοντα» μας έκαναν ένα πολύ όμορφο δώρο. Πριν από έναν μήνα περίπου κυκλοφόρησε στην αγορά μια καινούρια επεξεργασμένη έκδοση και των τριών ταινιών, η οποία τις βάζει πλέον στον κόσμο του 4Κ και του Dolby Atmos, της κορυφαίας δηλαδή από άποψη ήχου και εικόνας ποιότητας, που μπορεί κανείς να απολαύσει σήμερα σε μια προβολή.

Εχοντας προφανώς δει την αρχική εκδοχή των ταινιών αλλά και την μεταφορά τους σε Blue Ray το 2011, μπορούμε να πούμε πως το τωρινό αποτέλεσμα είναι αληθινά εντυπωσιακό. Τα πάντα εδώ μοιάζουν πιο έντονα και ρεαλιστικά, από τα χρώματα του καταπράσινου Σάιρ μέχρι την εκθαμβωτικά ασημόλευκη Μίνας Τίριθ. Και φυσικά πλέον είναι ορατή και η παραμικρή λεπτομέρεια, από τις φυλλωσιές στα γένια των Εντ, ως τους κόκκους χώματος γύρω από το Δαχτυλίδι στην παλάμη του Φρόντο.

Ο ίδιος ο Πίτερ Τζάκσον, σε σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε, εξηγεί πως τα μέρη της τριλογίας, αν και γυρισμένα ταυτόχρονα με τους ίδιους φακούς των 35mm, έμοιαζαν διαφορετικά στο μάτι λόγω της μετέπειτα επεξεργασίας της εικόνας τους στο στούντιο με εργαλεία που εξελίσσονταν σημαντικά στο πέρασμα των χρόνων. Αυτή η έλλειψη αισθητικής συνοχής διορθώνεται τώρα, με την χρήση κορυφαίας τεχνολογίας, η οποία μας δίνει ενιαίο αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα εξαλείφει και οποιαδήποτε ατέλεια υπήρχε στην αρχική επεξεργασία των ειδικών εφέ.

Πάνω από όλα πάντως, η καταληκτική αυτή έκδοση του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» αποτελεί ιδανική αφορμή να απολαύσουμε ξανά ένα πραγματικό αριστούργημα, από αυτά που η χολιγουντιανή κινηματογραφική βιομηχανία απλώς δεν φτιάχνει πια. Τον καιρό της πρώτης κυκλοφορίας, η πλειοψηφία της κριτικής ήταν διστακτική, αν όχι εχθρική, με τις συγκεκριμένες ταινίες, πιθανότατα λόγω του υπερβολικά εμπορικού προφίλ τους. Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς το μοναδικό επίτευγμα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εργάστηκαν για να τις δημιουργήσουν. Το ζωντάνεμα ενός ολόκληρου κόσμου και το μαγικό ταξίδι σε αυτόν. Εστω και αν, εν έτι 2021, ακόμα και το μαγικό παίρνει… βελτίωση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News