Life & Arts Παρασκευή 13/08/2021, 08:42
LIFE & ARTS

Ο Μέσι και οι business της φανέλας

Ο Μέσι και οι business της φανέλας

Η Παρί Σεν Ζερμέν, λέει, πούλησε (διαδικτυακά) 150 χιλιάδες φανέλες του Λιονέλ Μέσι μέσα σε 7 λεπτά κερδίζοντας περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ -αν υπολογίσουμε ότι οι ανδρικές φανέλες κοστίζουν 160 ευρώ. Δηλαδή το μισθολόγιο του Αργεντίνου «μάγου» του ποδοσφαίρου αποπληρώθηκε σχεδόν στο μισό μέσα στην πρώτη μέρα. Περίπου δηλαδή, αφού τα στοιχεία αυτά, αν και εντυπωσιακά, είναι μάλλον επιπόλαια υπολογισμένα.

Στην πραγματικότητα οι φανέλες με το νούμερο 30 του Μέσι αποφέρουν στον γαλλικό σύλλογο κάπου 15-20% της τιμής πώλησής τους. Ολα τα υπόλοιπα, μείον τα έξοδα, πηγαίνουν φυσικά στην αθλητική εταιρεία (εν προκειμένω την Nike), η οποία παράγει το προϊόν. Για την ακρίβεια η Παρί έχει υπογράψει από το 2019 νέο συμβόλαιο με την Nike, το οποίο της αποφέρει 80 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ανεξάρτητα από το είδος και τον αριθμό των φανελών που πουλιούνται.

Ακόμα και αν λάβουμε υπόψιν πως η συμφωνία για τον Μέσι συμπεριλάμβανε ειδικούς όρους, η Παρί είναι αδύνατον να φτάσει το ετήσιο ποσό του συμβολαίου του Αργεντίνου αν δεν πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια φανέλες. Σε κάθε περίπτωση τα ποσά είναι εντυπωσιακά και ενδεικτικά της πελώριας βιομηχανίας την οποία συνιστά το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Αυτή πάντως δεν περιορίζεται στη συμβατική οικονομική δραστηριότητα αλλά επεκτείνεται και στις πιο σύγχρονες μορφές συναλλαγών. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, μέρος του μισθού του Λιονέλ Μέσι στην Παρί θα του δοθεί σε μορφή κρυπτονομίσματος, το οποίο αναπτύσσεται από την εταιρεία socios.com. Η τελευταία δεν συνδέεται μόνο με τον σύλλογο του Παρισιού, αλλά και με την Μπαρτσελόνα και την Γιουβέντους.

Είναι προφανές πως όταν όλοι εμείς οι φίλαθλοι ακούμε πια για την μεταγραφή ενός αγαπημένου μας παίχτη, ακόμα κι αν αυτός είναι συνδεδεμένος με ρομαντικές αναμνήσεις και συγκινητικές στιγμές, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πως υπάρχουν πολλοί ακόμα παράγοντες, πέραν του ποδοσφαιρικού που καθορίζουν τις διάφορες συμφωνίες. Από την άλλη, η χαρά ενός 12χρονου Παριζιάνου που θα πάει στο γήπεδο με την ολοκαίνουρια φανέλα του Μέσι, έτοιμος να δει από κοντά το είδωλό του, δεν αντικαθίσταται με τίποτα…

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News