Life & Arts Παρασκευή 16/04/2021, 08:54
LIFE & ARTS

«Πληρώθηκαν» με 30.000 λίρες για βραβείο που δεν πήραν

«Πληρώθηκαν» με 30.000 λίρες για βραβείο που δεν πήραν

Μπορεί το βραβείο Rathbones Folio Prize να μην είναι γνωστό σε πολλούς. Πρόκειται για ένα λογοτεχνικό βραβείο στο Λονδίνο που συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 30.000 λιρών για το νικητή του. Εδώ και λίγες μέρες, όμως, είναι και ένα βραβείο που έπεσε θύμα διαδικτυακής απάτης.

Η νικήτρια ήταν για το 2020 η συγγραφέας Βαλέρια Λουιζέλι που κέρδισε το βραβείο για το μυθιστόρημα της “Lost Children Archive”. Ωστόσο, τα χρήματα του βραβείου τα καρπώθηκαν κάποιοι απατεώνες, όπως αποκάλυψε το περιοδικό The Bookseller. Οι απατεώνες ήρθαν σε επικοινωνία με τη διοίκηση του βραβείου και ξεγέλασαν τους υπεύθυνους πείθοντας τους ότι επικοινωνούν με την ίδια τη Μεξικανή συγγραφέα και ζήτησαν το χρηματικό έπαθλο των 30.000 λιρών μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό κάρτας PayPal.

Η διεύθυνση του βραβείου ενημέρωσε την αστυνομία και έλαβε επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει μια τέτοια απάτη, σύμφωνα με το The Bookseller. Απατεώνες έβαλαν στο στόχαστρο το βραβείο δοκιμίου Baillie Gifford που ανέρχεται σε 50.000 ευρώ αλλά εκεί δεν ήταν τόσο τυχεροί. Κάποιοι έστειλαν μια επιστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προσποιούμενοι τον νικητή του βραβείου, τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Κρεγκ Μπράουν, αλλά το ύφος του μέιλ και η απαίτηση να γίνει η συναλλαγή μέσω PayPal πρόδωσαν την απάτη.

Με παρόμοιο τρόπο απατεώνες προσπάθησαν να αποσπάσουν τα χρηματικά έπαθλα βραβείων ποίησης (μεταξύ 1000 και 10.000 λιρών) τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν τα κατάφεραν. Το 2019 απατεώνες προσπάθησαν να χακάρουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ατζέντη της συγγραφέως Μάργκαρετ Ατγουντ για να αποκτήσουν -ανεπιτυχώς- πρόσβαση στο χειρόγραφο από το βιβλίο της “Οι Διαθήκες” όταν διαγωνιζόταν για το βραβείο Booker

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News