LIFE & ARTS

Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου στηρίζει την οικονομία της Βρετανίας

Η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου στηρίζει την οικονομία της Βρετανίας

Η μεγαλύτερη δανειστική βιβλιοθήκη του κόσμου, η Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, συμπληρώνει φέτος 180 χρόνια και σύμφωνα με μια πρόσφατη οικονομική έκθεση, η οικονομική αξία που παράγει αποτιμάται σε 21,3 εκατομμύρια λίρες ή 24,7 εκατ. ευρώ.

Η βιβλιοθήκη και τα μέλη της που αριθμούν περισσότερα από 7000 παράγουν σε ετήσια βάση περίπου 700 βιβλία, λογοτεχνικά και δοκιμιακά, πάνω από 15.000 άρθρα που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά και στον Τύπο και πάνω από 430 σενάρια ταινιών, τηλεοπτικών σειρών ή θεατρικά έργα.

Τα μέλη της βιβλιοθήκης έχουν δηλώσει ότι περίπου από τα έργα που έχουν δημιουργήσει, περίπου το 33% της δημιουργικής τους διαδικασίας πιστώνεται στη Βιβλιοθήκη του Λονδίνου είτε αναζητώντας ή αντλώντας έμπνευση από κάποιο βιβλίο των καταλόγων της ή βρίσκοντας έναν προσωπικό χώρο γραφείου για να γράψουν. Σύμφωνα με την έρευνα (London Library Impact Report) που εκπόνησαν οι εταιρείες συμβούλων Nordicity και Saffrey Champness  Chartered Accountants, τα δημιουργικά επαγγέλματα που σχετίζονται με τα μέλη της βιβλιοθήκης έχουν δημιουργήσει περίπου 450 νέες θέσεις εργασίας στη δημιουργική βιομηχανία της Βρετανίας.

Ο διευθυντής της βιβλιοθήκης, Φίλιπ Μάρσαλ, σε δήλωση του ανέφερε ότι η βιβλιοθήκη είναι ο τόπος γέννησης ενός μεγάλου αριθμού γραπτών έργων ετησίως, «τα οποία ωφελούν όχι μόνο τους αναγνώστες και το κοινό τους αλλά και τη δημιουργική οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας».

Στα έδρανα της βιβλιοθήκης κάθισαν κατά καιρούς σπουδαίοι και αναγνωρισμένοι συγγραφείς, από τον Μπραμ Στόκερ του «Δράκουλα» και τη Δάφνη ντι Μοριέ της «Ρεβέκκας» μέχρι τον Νομπελίστα Καζούο Ισιγκούρο και τη «δική μας», πια, Βικτόρια Χίσλοπ.

Πηγή: London Library, The Bookseller

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News