LIFE & ARTS

Πλανήτης Αρης: O «παράδεισος» της Οκτάβια Ε. Μπάτλερ

Πλανήτης Αρης: O «παράδεισος» της Οκτάβια Ε. Μπάτλερ

Αν υποθέσουμε πως το σημείο προσεδάφισης ενός διαστημικού οχήματος σε ξένο πλανήτη πρέπει να έχει κανονικό όνομα (το οποίο πάντως είναι σίγουρα προτιμότερο από κάποιον κωδικό σαν αυτούς του σούπερ μάρκετ), τότε θα περίμενε κανείς να χρησιμοποιηθεί εκείνο ενός σπουδαίου επιστήμονα, αστρονόμου κ.ο.κ. Η NASA από την πλευρά της φαίνεται πως αποφάσισε να πρωτοτυπήσει δίνοντας στην τοποθεσία όπου το όχημα Perseverance έκανε την πρώτη του επαφή με τον πλανήτη Αρη, το όνομα της εκπλιπούσας Αφροαμερικανής συγγραφέως επιστημονικής φαντασίας, Οκτάβια Ε. Μπάτλερ.

«Δεν υπήρχε πιο κατάλληλο πρόσωπο για την ονομασία. Η βασική της αρχή ήταν “Οταν χρησιμοποιείς την επιστήμη, να το κάνεις με ακρίβεια” κι αυτός είναι ο θεμελιώδης οδηγός και για την επιστημονική ομάδα της NASA. Η δουλειά της εξακολουθεί σήμερα να εμπνέει τους επιστήμονες και τους μηχανικούς σε ολόκληρο τον κόσμο -όλα στο όνομα ενός πιο τολμηρού, δικαιότερου μέλλοντος για όλους», δήλωσε εκπρόσωπος της Διαστημικής Υπηρεσίας, Τόμας Ζουρμπούχεν.

Η Οκτάβια Μπάτλερ, που έφυγε από την ζωή το 2006, υπήρξε η πρώτη Αφροαμερικανή συγγραφέας που τιμήθηκε τόσο με το βραβείο Hugo όσο και με το Nebula, έχοντας αφήσει πίσω της έργα που χαρακτηρίστηκαν έως και «προφητικά», όπως το δυστοπικό «Parable of the Sower» (1993), στο οποίο παρουσιάζει μια Αμερική βυθισμένη στο χάος λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανισότητας. Εκεί υπάρχει επίσης η φράση: «Ο Αρης είναι ένας βράχος -παγωμένος, άδειος, σχεδόν δίχως αέρα, νεκρός. Κι όμως είναι με έναν τρόπο παραδεισένιος». Το σίκουελ του συγκεκριμένου βιβλίου, το «Parable of the Talents», αφηγείται την άνοδο στην εξουσία της χώρας ενός ακροδεξιού Προέδρου, ο οποίος υπόσχεται να «κάνει ξανά την Αμερική σπουδαία»…

Για εκείνη βέβαια ο Αρης παραμένει ένα όνειρο. Στο βιβλίο της γράφει χαρακτηριστικά: «Τον βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό, ένας τελείως άλλος κόσμος, όμως υπερβολικά κοντά, υπερβολικά δίπλα στους ανθρώπους που έκαναν κόλαση την ζωή εδώ στη Γη». Το όνομα πάντως που σήμερα σηματοδοτεί την εξευρεύνηση του «κόκκινου» πλανήτη είναι το δικό της.

Με πληροφορίες από theguardian.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News