Life & Arts Πέμπτη 4/02/2021, 15:01
LIFE & ARTS

Η ιστορική έρευνα του Ολοκαυτώματος «δικάζεται» στην Πολωνία

Η ιστορική έρευνα του Ολοκαυτώματος «δικάζεται» στην Πολωνία

Η ιστορική έρευνα στην Πολωνία και συγκεκριμένα η περίοδος του Ολοκαυτώματος βρίσκεται στο εδώλιο αυτές τις μέρες στη Βαρσοβία, καθώς δύο ιστορικοί απολογούνται για το βιβλίο τους, το οποίο εξετάζει τον ρόλο ορισμένων Πολωνών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο και θεωρείται σημαντική για την ελευθερία της έκφρασης στην Πολωνία και αποτελεί το πρώτο θεσμικό τεστ του νόμου που ψήφισε το συντηρητικό κυβερνητικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» το 2018, σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε ψευδής κατηγορία εναντίον του πολωνικού κράτους για εγκλήματα κατά των Εβραίων που έχουν διαπράξει Γερμανοί ναζιστές θεωρείται έγκλημα. Ο νόμος προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ και έχει ψυχράνει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Μετά την εκλογή της συντηρητικής πολωνικής κυβέρνησης γίνονται προσπάθειες να περιοριστεί η έρευνα και η δημόσια συζήτηση για τα λάθη των Πολωνών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να επικεντρωθεί αντίθετα στον ηρωισμό που επέδειξε ο πολωνικός λαός και στις διώξεις που υπέστησαν οι ίδιοι από τους Γερμανούς κατακτητές. Αυτή η προσπάθεια όμως έχει συναντήσει πολλούς επικριτές που λένε ότι πρόκειται για μια επιχείρηση αποσιώπησης της συνεργασίας που είχαν Πολωνοί με τους Γερμανούς στο Ολοκαύτωμα.

Το βιβλίο με τίτλο «Night Without End: The Fate of Jews in Selected Counties of Occupied Poland» που υπογράφουν οι Πολωνοί ιστορικοί Μπάρμπαρα Ενγκελινγκ και Γιαν Γκραμπόφσκι προκάλεσε αντιδράσεις διότι παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, την ιστορία ενός άνδρα σε ένα χωριό της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σύμφωνα με τις πηγές που παρουσιάζουν οι δύο ιστορικοί ο ηλικιωμένος Εντουαρντ Μαλινόφσκι στο χωριό Μαλίνοβο προστάτευσε μια Εβραία γυναίκα από τους ναζιστές, αλλά αργότερα η γυναίκα υποστήριξε ο Μαλινόφσκι συνεργάστηκε με τους ναζί και προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων Εβραίων. Ο Μαλινόφσκι πέρασε από δίκη μετά τον πόλεμο για πιθανή συνεργασία του με τους ναζί και αθωώθηκε.

Η ανιψιά του Μαλινόφσκι άσκησε αγωγή εναντίον των δύο ιστορικών, ζητώντας αποζημίωση και δημόσια συγγνώμη για τα όσα γράφουν οι δύο ιστορικοί για τον θείο της. Την αγωγή της υποστηρίζει η ακροδεξιά εθνικιστική ομάδα «Polish League Against Defamation», η οποία λέει ότι οι Ενγκελινγκ και Γκραμπόφσκι «αμαυρώνουν το καλό όνομα» ενός Πολωνού ήρωα και την αξιοπρέπεια του πολωνικού έθνους.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται για τις 9 Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από το AP και The Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News